- Publicatiedatum
- 03-12-2024
Geaggregeerde blootstelling – verkenning gebruik allocatiefactor in de risicobeoordeling
Geaggregeerde blootstelling – verkenning gebruik allocatiefactor in de risicobeoordeling
Samenvatting
In het dagelijks leven komen mensen op verschillende manieren in contact met chemische stoffen. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in voedsel, water, cosmetica of andere consumentenproducten. Om ervoor te zorgen dat mensen ze veilig kunnen gebruiken, wordt bepaald hoeveel er van een stof in een product mag zitten. Alleen wordt daarbij niet gekeken of mensen ook via andere ‘bronnen’ aan de stof blootstaan. Van vitamine A bijvoorbeeld is bekend dat het in zowel cosmetica als voedsel en voedingssupplementen zit.
Als voor de risicobeoordeling naar één productgroep wordt gekeken, wordt geen rekening gehouden met de totale blootstelling aan de stof. Het is dus belangrijk om in de risicobeoordeling de blootstelling via verschillende producten mee te nemen. Het RIVM heeft daarom verkend of dat met een zogeheten allocatiefactor kan. Een allocatiefactor verdeelt de totale hoeveelheid van een stof waar mensen veilig aan kunnen blootstaan onder in de maximale blootstelling per bron. Volgens de richtlijn van de WHO (World Health Organization ) mag 20 procent van de totale blootstelling aan een stof via drinkwater komen. De allocatiefactor voor drinkwater is dan 20 procent.
Het RIVM heeft de verkenning uitgevoerd op de productgroep cosmetica. Onder cosmetica vallen veel verschillende verzorgingsproducten, zoals make-up, zonnebrand, tandpasta en deodorant. Deze verkenning is gedaan om op Europees niveau te bespreken of een allocatiefactor in de wetgeving voor cosmetica kan worden opgenomen.
Het RIVM stelt twee mogelijkheden voor om een allocatiefactor voor een risicobeoordeling voor cosmetica te gebruiken, met hun voordelen en nadelen. Bij de eerste mogelijkheid wordt de allocatiefactor altijd gebruikt, tenzij kan worden aangetoond dat cosmetica de enige bron is. Voor de tweede optie wordt de allocatiefactor alleen gebruikt wanneer er bewijs is dat mensen ook via andere bronnen aan de stof blootstaan.
Abstract
In everyday life, people are exposed to chemicals in a variety of ways. For example, these substances can be found in food, water, cosmetics and other consumer products. To ensure they can be used safely, limits are set for how much of a substance is allowed in a product. However, this does not consider whether people are also exposed to the substance through other 'sources'. For example, vitamin A is known to be present in both cosmetics and in food and dietary supplements.
When a risk assessment focuses on only one product group, it does not take into account the total exposure to the substance. Therefore, it is essential to include exposure from various products in the risk assessment. RIVM has explored whether this can be done using an allocation factor. An allocation factor divides the total amount of a substance that people can safely be exposed to across different sources. According to WHO guidelines, up to 20 per cent of the total exposure to a substance may come from drinking water. In other words, the allocation factor for drinking water is 20 per cent.
RIVM conducted this exploration for the cosmetics product group. Cosmetics include a wide range of personal care products, such as makeup, sunscreen, toothpaste and deodorant. This exploration was carried out to discuss, at the European level, whether an allocation factor could be incorporated into cosmetics legislation.
RIVM proposes two potential approaches to using an allocation factor for risk assessments in cosmetics, each of which comes with advantages and disadvantages. In the first approach, the allocation factor is always applied unless it can be demonstrated that cosmetics are the only source. In the second option, the allocation factor is only applied when there is evidence that people are exposed to the substance through other sources as well.
Uitgever
- Instituut
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM
Resterend
- Grootte
- 564 kb