- Publicatiedatum
- 2024-09-19
Decontamination of process water of plant products
Decontamination of process water of plant products
Samenvatting
De Nederlandse voedselsector vraagt of waswater van fruit, groente en verse kruiden hergebruikt mag worden, als het water wordt ontsmet met perazijnzuur, actief chloor, chloordioxide of ozon. De Nederlandse voedselsector hoopt daarmee de hoeveelheid waswater te verminderen. Ontsmettingsmiddelen voor waswater vallen in de groep van technische hulpstoffen. Voor deze stoffen is in Nederland niet vastgelegd onder welke voorwaarden ze mogen worden toegelaten. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)) heeft daarom aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd om te beoordelen of fruit, groente en verse kruiden veilig gegeten kunnen worden, als ze zijn gewassen in ontsmet hergebruikt waswater. De Nederlandse voedselsector geeft aan dat het voedsel na ontsmetting altijd nagespoeld wordt met schoon water. De voedselsector heeft gegevens aangeleverd over de hoeveelheid ontsmettingsmiddelresten die onder die condities achterblijven op fruit, groente of verse kruiden. Op basis van deze informatie heeft het RIVM een berekening uitgevoerd van de hoeveelheid ontsmettingsmiddelresten die kinderen en volwassenen kunnen binnenkrijgen als ze deze agrarische producten eten. Het RIVM concludeert dat het niet veilig is om fruit, groente en verse kruiden te eten als ze onder de aangeven condities zijn gewassen. Het RIVM raadt aan om ook andere aspecten, zoals de veiligheid voor het milieu en veiligheid voor de mensen die werken met de wasinstallaties, te (laten) onderzoeken.
Abstract
The food sector asks whether process water of fruit, vegetables and fresh herbs can be re-used after decontamination with peracetic acid, active chlorine, chlorine dioxide or ozone in order to reduce the amount of process water.
Decontamination agents for process water of plant products fall in the category of processing aids. For these substances, no guidelines for authorisation exist in the Netherlands. Therefore, the Dutch Ministry of Health, Welfare and Sports (VWS) asked the Dutch National Institute for Public Health and Environment (RIVM) to assess whether fruit, vegetables and fresh herbs are safe for consumption, when they are washed in decontaminated recycled process water.
The food sector indicates that the food is rinsed with water after decontamination. The food sector submitted data concerning the amount of decontamination agent’s residues remaining on the fruit, vegetables and fresh herbs under these conditions. Based on this information, RIVM calculated the decontamination agent’s residue intake for children and adults, when consuming these agricultural products. RIVM concludes that it is not safe to consume fruits, vegetables and fresh herbs, when they are washed under the conditions indicated.
RIVM recommends to also investigate other aspects, such as safety for the environment and safety for the persons working with plant product washers.
Uitgever
- Instituut
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM