- Publicatiedatum
- 16-11-2024
Radon in Dutch homes, in regular workplaces and in buildings with public access. 2022–2023 measurement campaign results
Radon in Dutch homes, in regular workplaces and in buildings with public access. 2022–2023 measurement campaign results
Samenvatting
In Nederland is de concentratie radon in bijna alle woningen en op werkplekken laag, zeker in vergelijking met de rest van Europa. Wel zijn de concentraties in 2022-2023 gemiddeld iets hoger dan in 2013-2014. Dit kan komen doordat mensen tijdens de energiecrisis in 2023 minder zijn gaan ventileren (ramen, deuren en ventilatieroosters gesloten hielden). Ventileren voorkomt dat radon zich in een ruimte ophoopt. Ook in bedrijfspanden en voor het publiek toegankelijke gebouwen is de radonconcentratie wat hoger dan bij de vorige meting in 2016-2017.
Dit blijkt uit de meetronde van het RIVM in 2022 en 2023. Dit keer is in bijna 2.700 woningen gemeten, en op ruim 350 werkplekken en gebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn in Nederland.
De gemiddelde concentratie in woningen in Zuid-Limburg is ongeveer 2,5 keer zo hoog als die in de rest van Nederland. In het Gelderse Rivierengebied is deze ongeveer 1,5 keer zo hoog. Dat komt doordat er uit de bodem in het Gelderse Rivierengebied en vooral in Zuid-Limburg van nature meer radon vrijkomt dan in de rest van Nederland. De gemiddelde concentratie in Zuid-Limburg ligt in de buurt van het wereldwijde gemiddelde; in de rest van Nederland ligt deze daar ver onder. In bedrijven en voor het publiek toegankelijke gebouwen is de gemiddelde concentratie in de genoemde regio’s ongeveer 1,5 keer zo hoog als in de rest van Nederland. Verder zien we dat de gemiddelde radonconcentratie in woningen die gebouwd zijn vanaf 2013 lager is dan in oudere huizen.
Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw heeft het RIVM meerdere grote nationale onderzoeken gedaan naar de concentratie radon in woningen. In 2016-2017 is voor het eerst ook radon gemeten op werkplekken en in gebouwen die voor publiek toegankelijk zijn, zoals bibliotheken en bioscopen.
Radon is een radioactief edelgas dat van nature ontstaat in de bodem en in bouwmaterialen die daarvan zijn gemaakt. Vandaaruit kan het gas in woningen en gebouwen terechtkomen. De radioactieve stoffen die ontstaan als radon vervalt, maken de kans op longkanker groter. Dat is vooral zo bij rokers, omdat roken de schadelijke effecten van radon versterkt. Continu ventileren is belangrijk voor het binnenmilieu en kan ook de concentratie radon in huis verlagen. Al blijft stoppen met roken het beste voor de gezondheid.
Abstract
The radon concentration in nearly all Dutch homes and workplaces is low, especially when compared to other European countries. However, average concentrations in 2022–2023 were somewhat higher than in 2013–2014. A possible cause is that people ventilated less during the 2023 energy crisis, meaning that they kept windows, doors and ventilation grilles closed. Ventilation prevents radon from accumulating in an indoor space. In indoor workplaces and buildings with public access, the concentration of radon was slightly higher than previously measured in 2016–2017, too.
This was the outcome of the RIVM survey conducted in 2022-2023. Measurements were carried out in nearly 2,700 homes and in over 350 workplaces and buildings with public access in the Netherlands.
The average concentration in homes in South Limburg was around 2.5 times higher than elsewhere in the Netherlands. The concentration was around 1.5 times higher in the Gelderland Rivers area. This is because the soil in these areas, and particularly in South Limburg, naturally releases more radon than elsewhere in the Netherlands. The average concentration in South Limburg was close to the global average, whereas concentrations were much lower elsewhere in the Netherlands. In indoor workplaces and buildings with public access, the average concentration in the aforementioned areas was around 1.5 times higher than elsewhere in the Netherlands. Additionally, RIVM found that the average radon concentrations in homes built from 2013 onwards were lower than those in older homes.
RIVM has conducted multiple large-scale studies of the concentration of radon in homes since the 1990s. Radon was first measured in workplaces and buildings with public access, such as libraries and cinemas, in 2016–2017.
Radon is a naturally occurring radioactive noble gas found in rock and soil and in building materials produced from these. This is how the gas can end up in homes and buildings. The radioactive substances that arise as radon decays increase the risk of lung cancer, particularly in smokers, as smoking enhances radon’s harmful effects. Continuous ventilation is key in improving indoor air quality and may reduce the concentration of radon, but quitting smoking is the best thing you can do for your health.
Uitgever
- Instituut
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM
Resterend
- Grootte
- 11.237 kb