Risicobeoordeling van PFAS via het eten van particuliere eieren in Nederland

Risicobeoordeling van PFAS via het eten van particuliere eieren in Nederland

Go to abstract

Samenvatting

In het hele land kan er veel PFAS Per- en polyfluoralkylstoffen (Per- en polyfluoralkylstoffen ) in particuliere eieren zitten, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Hierdoor kunnen mensen veel PFAS binnenkrijgen als zij deze eieren eten. Omdat aan een ei niet te zien is hoeveel PFAS erin zit, adviseert het RIVM om in heel Nederland geen particuliere eieren te eten. Het is nog niet duidelijk hoe PFAS in deze eieren komt en of er iets aan kan worden gedaan. Dat onderzoekt het RIVM nu.

Commerciƫle eieren uit een winkel of van de markt kunnen wel worden gegeten, want daar zit veel minder PFAS in. Particuliere eieren komen van kippen die als hobby worden gehouden, bijvoorbeeld in achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderijen.

Het RIVM deed de risicobeoordeling omdat in 2024 hoge hoeveelheden PFAS in particuliere eieren rond het bedrijf Chemours in Zuid-Holland waren gevonden. De typen PFAS in deze eieren waren anders dan het bedrijf gebruikte. Zo ontstond de vraag hoe het in de rest van het land zit.

Het RIVM berekende hoeveel PFAS mensen kunnen binnenkrijgen via particuliere eieren van 60 locaties, verspreid over heel Nederland. Deze hoeveelheden zijn vergeleken met de gezondheidskundige grenswaarde. Als mensen een langere tijd meer PFAS binnenkrijgen dan deze grenswaarde, kan dat schadelijk zijn voor hun gezondheid.

Via de eieren van 31 locaties krijgen mensen al meer PFAS binnen dan de gezondheidskundige grenswaarde als zij 1 ei of minder per week eten. Op 10 locaties kunnen ze maximaal 1 ei per week eten zonder over deze grenswaarde heen te gaan. Op 5 locaties is dit bij maximaal 2 eieren het geval, op 3 locaties bij maximaal 3 en op 2 locaties bij maximaal 4 eieren. Op 9 locaties kunnen mensen elke week meer dan 4 eieren eten zonder de grenswaarde te overschrijden.

Mensen krijgen al veel PFAS binnen via voedingsmiddelen en drinkwater. De hoeveelheid die mensen via particuliere eieren binnenkrijgen, komt daar bovenop. Het is daarom af te raden om producten te eten waar veel PFAS in zit, zoals particuliere eieren.

Abstract

A new study has shown that home-produced eggs (i.e. eggs from privately owned chickens) throughout the Netherlands may contain significant amounts of PFAS. As a consequence, people who eat these eggs may ingest a great deal of these substances. As the amount of PFAS in an egg cannot be deduced from a visual inspection, RIVM advises people throughout the Netherlands not to eat home-produced eggs. It is as yet unclear how these chemicals end up in home-produced eggs and if anything can be done about it. RIVM is currently investigating this matter.

Commercially produced eggs bought in shops or on markets are safe to eat, as they contain far lower amounts of PFAS. Home-produced eggs are eggs laid by chickens that people keep as a hobby, for example in their own back garden or kitchen garden or in a field, therapeutic farm or petting zoo.

This RIVM risk assessment was prompted by the discovery in 2024 of significant amounts of PFAS in eggs laid by privately owned chickens in the surroundings of the Chemours chemical plant in the Dutch province of South Holland. The types of PFAS found in these eggs differed from the ones used at the plant. This raised questions about the situation in the rest of the country.

RIVM calculated the amounts of PFAS people could potentially ingest by eating home-produced eggs from 60 locations spread out over the whole of the Netherlands. It then compared these amounts with the healthbased guidance value for PFAS. If people ingest more PFAS than this health-based guidance value over a longer period of time, it can be harmful to their health.

At 31 locations, it was found that people even ingested more PFAS than the health-based guidance value if they only ate one egg or less per week. At 10 locations, people could eat at most one egg per week without exceeding the guidance value. At five locations, this was true for at most two eggs per week, at three locations for at most three and at two locations for at most four. At nine locations, people could eat more than four eggs per week without exceeding the guidance value.

The exposure to PFAS through food and drinking water is already high. The amounts that people ingest by eating home-produced eggs is added to this. Consequently, RIVM advises against eating products containing significant amounts of PFAS, including home-produced eggs.

Uitgever

Instituut
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM

Resterend

Grootte
4717 kb