De levenscyclus van de teek bestaat uit vier stadia. Op deze foto staan de vier stadia op een duimnagel.

Een teek lijkt op een plat spinnetje. De schapenteek (Ixodes ricinus) komt in Nederland het meest voor. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de lymebacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

De levenscyclus van een teek

Een teek heeft vier levensstadia:

  1. ei
  2. larve
  3. nimf
  4. volwassen teek

In de laatste drie stadia hebben teken bloed nodig. Ze gaan hiervoor op zoek naar een dier (vooral kleine knaagdieren en vogels) of mens. Dat noemen we de gastheer. Als deze gastheer besmet is met de lymebacterie (de bacterie Borrelia burgdorferi), kan de teek ook besmet raken.

Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de bodem tussen grassen en bladeren. Daar gaat de teek over naar een volgend levensstadium. Een besmette teek houdt de lymebacterie bij zich. Na enkele maanden gaat de teek op zoek naar de volgende gastheer voor een nieuwe bloedmaaltijd. Als de teek besmet is, kan tijdens de bloedmaaltijd ook de gastheer besmet raken. Vooral nimfen en volwassen vrouwtjesteken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.

De volwassen vrouwtjesteek legt eieren nadat ze is volgezogen met bloed. Daarna gaat de teek dood. De eitjes zijn niet geïnfecteerd met de lymebacterie.

Levenscyclus van een teek - van eitje, via larve naar een volwassen teek

Teken kunnen besmet zijn met de lyme bacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

  1. Eitjes liggen op een beschutte plek op de grond
  2. Larven (ongeveer 0,5 mm) komen uit en gaan op zoek naar bloedmaaltijd bij dieren. Soms ook bij mensen.
  3. Tussenfase: nimpfen (ongeveer 1 mm) halen bloemdmaaltijd bij dieren die leven in de omgeving. Ook mensen.
  4. Volwassen teek (ongeveer 2,5 mm) voedt zich op middelgrote tot grote dieren. Ook mensen.

Andere teken

In Nederland komt de schapenteek het meest voor. In het Middellandse Zeegebied en in Zuidoost Europa komen Hyalomma-teken (Hyalomma marginatum) voor. Lees meer over Hyalomma-teken.