Op deze webpagina staan voorbeelden van waargebeurde verhalen over ongevallen op het werk waarbij medewerkers letsel opliepen door contact met hete oppervlakken van bijvoorbeeld machines, ovens etc. De voorbeelden zijn op twee manieren beschreven: een feitelijke beschrijving van een casus en een persoonlijk (geanonimiseerd) verhaal dat is gebaseerd is op de werkelijkheid.

Priscilla loopt ernstige brandwonden op

Wegens een grote griepepidemie kampt een industriële bakkerij met een personeelstekort. Dit terwijl er een grote order moet worden geleverd. Priscilla, die normaal bij de verpakkingsafdeling werkt, wordt gevraagd om voor een keer in te vallen bij de ovens. Priscilla stemt hier mee in. Ze heeft tenslotte in het verleden wel eens bij de ovens gestaan en heeft hart voor de zaak. Als ze net een uurtje bezig is, komt er een melding binnen van een storing. Priscilla besluit op nader onderzoek uit te gaan en komt tot de conclusie dat een cakeblik vast zit in de oven. Zonder hier verder bij stil te staan probeert ze het gloeiend hete cakeblik met haar blote handen te verschuiven. Omdat ze is vergeten de hiervoor bestemde handschoenen te gebruiken, verbrand ze haar handen. Door ernstige brandwonden aan haar beide handen kan Priscilla een maand niet werken.

Casus 1 contact met een heet oppervlak

In een bedrijf wordt gewerkt met grote ovens waar producten doorheen worden geleid tijdens het fabricageproces. Wegens een groot aantal zieke collega’s wordt een medewerkster die normaliter niet met deze [ovens/vriezers] werkt gevraagd om hier in te vallen. Terwijl de medewerker bij de [ovens/vriezers] aan het werk is, blijkt er een storing te zijn. De medewerkster gaat op onderzoek uit en komt tot de conclusie dat een product is blijven steken. De medewerkster probeert zonder PBM persoonlijke beschermingsmiddelen (persoonlijke beschermingsmiddelen) persoonlijke beschermingsmiddelen  het zeer warme product aan de kant te duwen. Hierbij loopt zij ernstige brandwonden op aan beide handen. Als gevolg hiervan kan ze een maand niet aan het werk.