video

Vier vragen over bron- en contactonderzoek
Spreker: Drs. Nynke Nutma, Arts M&G Infectieziektebestrijding, RIVM

DRS. NYNKE NUTMA: Iedereen kan meehelpen om het virus te stoppen. Het virus is nog niet weg. Er kunnen nog veel infecties komen. Dit kun je doen door mee te werken aan het bron- en contactonderzoek op het moment dat jij besmet bent.

BEELDTEKST: Vier vragen over bron- en contactonderzoek.
BEELDTEKST: Waarom is bron- en contactonderzoek zo belangrijk?

DRS. NYNKE NUTMA: Bron- en contactonderzoek is één van de manieren om de verspreiding van het virus te stoppen. Doordat we met mensen die besmettelijk kijken: met wie hebben zij contact gehad? En dat we zowel de besmettelijke persoon als de mensen die mogelijk het risico hebben gelopen adviezen kunnen geven.

BEELDTEKST: Wat kan jij doen?

DRS. NYNKE NUTMA: Het is ontzettend belangrijk dat als je weet dat je besmet bent, dat je samen met de GGD kijkt wie geïnformeerd moet worden en wat de beste manier is om dat te doen. Het is niet altijd makkelijk, maar het is wel ontzettend belangrijk.

BEELDTEKST: Waarom zijn de adviezen en richtlijnen niet voor alle contacten hetzelfde?

DRS. NYNKE NUTMA: Dat komt omdat we bij het bron- en contactonderzoek rekening houden met een aantal factoren, om te kijken: wat is het risico dat de contacten besmet zijn geraakt? Dat heeft te maken met de afstand, die mensen tot elkaar hadden. Hoelang ze elkaar gezien hebben, gesproken hebben. Of het binnen was of het buiten was. En dan maakt het ook nog verschil of die personen al een afweer hebben opgebouwd tegen corona. Bijvoorbeeld omdat ze gevaccineerd zijn of omdat ze corona hebben gehad. En al die factoren hebben invloed op wat het uiteindelijke advies voor die persoon gaat zijn.

BEELDTEKST: Wat gebeurt er met de gegevens uit het bron- en contactonderzoek?

DRS. NYNKE NUTMA: De gegevens van het bron- en contactonderzoek zijn ontzettend belangrijk. Ten eerste natuurlijk voor de GGD'en. Die krijgen zo informatie over: waar zijn mensen besmet en waar zijn ze geweest in de besmettelijke periode? Daarnaast gaat een klein deel van de gegevens van het bron- en contactonderzoek anoniem naar het RIVM. En dat is voor ons ontzettend belangrijk. Want met die gegevens kunnen we onder andere het beleid van het bron- en contactonderzoek aanpassen. Zo hebben we bijvoorbeeld quarantaineduur verkort. Van veertien naar tien dagen. Zelfs naar vijf dagen, als je een negatieve test hebt. Maar ook mensen die een afweer hebben opgebouwd tegen het virus hoeven niet meer in quarantaine. Dus voor ons zijn die gegevens ook ontzettend belangrijk.

BEELDTEKST: Meer informatie? Informatiehulp.rivm.nl
Een productie van het RIVM copyright november 2021 De zorg voor morgen begint vandaag