Met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. In de natuur en met mooi weer is de kans groter om door een teek te worden gebeten. Hier wordt aandacht voor gevraagd in de Week van de Teek van 7-14 april. Voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dit het jaarlijks startmoment van voorlichtingsactiviteiten over teken en de ziekte van Lyme.

 

Het RIVM werkt al jaren aan een groeiende set van voorlichtingsmaterialen voor publiek over teken en de ziekte van Lyme. Want voorlichting is en blijft essentieel. De ziekte van Lyme is eenvoudig te voorkomen door op tekenbeten te controleren als je buiten in het groen bent geweest. Dat geldt voor iedereen, maar sommige groepen komen nu eenmaal vaker buiten of worden vaker gebeten dan anderen. Denk aan kinderen, boswachters en andere ‘groenwerkers’ of ouderen die veel in de tuin zijn. In 2014 richt het RIVM zich ook tot de huisarts, die jaarlijks veel patiënten met een tekenbeet spreekt. Hieronder een greep uit de RIVM-voorlichtingsmaterialen.

Nieuw: app Tekenbeet vanaf 7 april in Google Play 

Het RIVM heeft een app ontwikkeld genaamd Tekenbeet. De app bevat informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Gebruikers kunnen een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Via de mobiele telefoon worden ze er vervolgens aan herinnerd om de beetplek te controleren. Ook kunnen mensen via hun mobiele telefoon zien hoe actief teken zijn. Dit is vooral handig voor buiten: wandelaars en bezoekers van het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit.

De onderdelen van de app zijn direct voortgekomen uit de wensen van potentiële gebruikers. Dat gebeurde met een specifieke methodiek van de Universiteit Twente. Daarbij checkt de doelgroep iedere stap in de ontwikkeling. Dat er rekening wordt gehouden met de wensen van de gebruiker, lijkt op zich heel gewoon. Toch blijkt het in de praktijk zelden te gebeuren.

De app is onderdeel van het vierjarige onderzoeksproject Nieuwe media inzetten in de voorlichting over infectieziekten. De app Tekenbeet is vanaf 7 april 2014 gratis te downloaden voor Androidgebruikers in Google Play.

Film: Een teek? Pak’m beet!

De film Een teek? Pak’m beet! praat u in vijf minuten helemaal bij over dit onderwerp. U ziet unieke beelden over hoe een teek op een mens terecht kan komen. De film laat ook zien hoe controleren op en verwijderen van teken moet gebeuren. Er zijn twee korte versies van de film beschikbaar die specifiek gaan over ‘controleren’ en ‘verwijderen’. Deze duren beide anderhalve minuut. De films zijn te downloaden via de website van het RIVM en te vinden via Youtube.

Game: Teekcontrol

Voor kinderen vanaf acht jaar is de game Teekcontrol ontwikkeld. Een interactief spel waarmee teken in de buurt waar je woont opgespoord kunnen worden. Ook is op www.rivm.nl/tekenbeet een hele pagina gewijd aan informatie voor kinderen. Naast de game staan hier vragen en antwoorden, kleurplaten en informatie voor het houden van een spreekbeurt.

Toolkit: Tekenbeten en Lyme

Alle informatie en voorlichtingsmaterialen staan verzameld op de website van de toolkit Teken en Lyme. Van poster en brochure, tot advertentie en persbericht. Deze informatie is te gebruiken in eigen voorlichtingsmaterialen. De kant-en-klare producten zijn als grafisch bestanden te downloaden. Zo kunt u ze zelf laten drukken.

Website: rivm.nl/tekenbeet

Informatie over teken en over de ziekte van Lyme is te vinden op de website www.rivm.nl/tekenbeet. Hier staan directe links naar de film, game en materialen in de toolkit.