4 vragen over muggen & muggenongemak
-
Video file high definition Publicatiedatum: 23-08-2021 MP4 | 100.05 MB
-
Filmbestand Publicatiedatum: 23-08-2021 WEBM | 98.14 MB
-
Audio description Publicatiedatum: 23-08-2021 MP3 | 4.98 MB
-
Ondertitelingstekst Publicatiedatum: 23-08-2021 VTT | 4.21 kB
-
Ondertitelingstekst Publicatiedatum: 23-08-2021 SRT | 3.66 kB
Titel: Vier vragen over Muggen & Muggenongemak
Spreker: Marieta Braks, Medisch Entomoloog
MARIETA BRAKS: Het muggenseizoen is in volle gang. Er gaan ontzettend veel verhalen rond over muggen. Maar hoe zit het nou echt?
BEELDTEKST: Vier vragen over Muggen & Muggenongemak
BEELDTEKST: Hoe herken ik steekmuggen en waarom steken ze?
MARIETA BRAKS: Steekmuggen zijn insecten waarvan de vrouwtjes bloed zuigen om eitjes te leggen. Er zijn in Nederland ongeveer dertig soorten steekmuggen. Maar de meest algemene heet: de gewone huissteekmug. Hij is geel-bruin van kleur met geheel bruine pootjes. Maar alle steekmuggen zijn kleiner dan een tiencentmuntje en hebben zes lange poten. Zowel mannetjes- als vrouwtjessteekmuggen hebben een steeksnuit. En beide geslachten, dus de mannetjes én de vrouwtjes, die gebruiken dat om suikers op te nemen voor energie. Maar alleen de vrouwtjes die gebruiken de snuit om bloed mee op te zuigen, om eitjes te leggen.
BEELDTEKST: Kunnen muggen ook ziektes overbrengen?
MARIETA BRAKS: Ja, sommige muggensoorten kunnen ziektes overbrengen. Maar alleen als ze met een ziekteverwekker besmet zijn. In het buitenland komt dat echt veel vaker voor dan in Nederland. En daarom nemen sommige mensen medicaties of vaccinaties, voordat ze op reis gaan. In Nederland is de kans om besmet te worden door een mug heel erg klein.
BEELDTEKST: Wat doet het RIVM om muggenoverdraagbare ziekten te voorkomen?
MARIETA BRAKS: Het RIVM heeft regelmatig overleg en afstemming met allerlei overheidsinstanties en universiteiten. En we hebben een plan gemaakt om zo vroeg mogelijk signalen op te pikken of er een muggenoverdraagbare infectie in Nederland circuleert. Zoals het westnijlvirus. En op het moment dat we dat detecteren dan nemen we maatregelen. En kunnen we ook mensen informeren om zich tegen muggenbeten te beschermen.
BEELDTEKST: Wat kan ik zelf doen tegen muggenongemak in en rond mijn huis?
MARIETA BRAKS: Ongemak van muggen, zoals muggenbulten en zoemend geluid kun je voorkomen door muggen geen eitjes te laten leggen in je tuin. Muggen leggen eitjes in stilstaand water. En dat kan zijn in je tuin, in bijvoorbeeld schoteltjes onder een bloempot, een vogelbadje, maar ook een kinderzwembadje of een gieter die er staat. En wat dan het beste is is gewoon regelmatig het water eruit gieten. En je kunt het ook verversen. Je kunt er weer voor de vogeltjes nieuw water in doen. Maar als je elke week het water er even uitdoet en vernieuwt met nieuw water, dan krijgen muggen geen kans om van eitje, larve tot volwassen mug te komen.
BEELDTEKST: Meer weten? rivm.nl/muggen Een productie van het RIVM De zorg voor morgen begint vandaag