In Nederland komen meer dan dertig soorten steekmuggen voor. Vrouwelijke steekmuggen zuigen bloed waaruit ze voedingstoffen halen om eitjes te leggen. Dat doen ze op of bij water. Uit de eitjes komen larven die in het water leven. De larven groeien uit tot volwassen steekmuggen (hieronder kortweg muggen genoemd).

Inheemse en exotische muggen

Muggen die van nature in Nederland voorkomen, noemen we ook wel inheemse muggen. De meest voorkomende soort is de gewone huissteekmug (Culex pipiens). Naast inheemse muggen komen soms exotische muggen voor. Deze muggen kunnen het land bijvoorbeeld inkomen via internationaal transport, of via reizigers die de mug ongemerkt meenemen. Voorbeelden van exotische muggen zijn de Aziatische tijgermug en de gelekoortsmug. Lees meer over exotische muggen.

Wat kunt u zelf doen tegen muggenongemak?

Om ongemak te voorkomen van zoemende muggen of jeukende muggenbulten, kunt u ervoor zorgen dat muggen geen eitjes leggen rondom uw huis. Muggen leggen eitjes in stilstaand water zoals in schoteltjes onder bloempotten, dakgoten, regentonnen en de parasolvoet, maar ook in water dat blijft staan op dekzeilen van tuinmeubels, haardhout of in opblaasbadjes.

  • Controleer dus regelmatig uw tuin of balkon op stilstaand water. 
  • Ververs het water of gooi het weg. 
  • Sluit regentonnen af om te voorkomen dat muggen er eitjes in leggen. 

Lees op NVWANederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meer tips voor thuis of op reis om verspreiding van muggen te voorkomen en informatie over de monitoring van muggen in Nederland.

Mogelijke ziekteverwekkers

Alleen muggen die besmet zijn geraakt met ziekteverwekkers kunnen mensen ziek maken. De kans dat muggen in Nederland ziekteverwekkers overdragen op mensen is zeer klein. De meeste mensen worden niet ziek van een muggenbeet. In de late zomer van 2020 is voor het eerst een infectie met het westnijlvirus gevonden bij een persoon, die dit heeft opgelopen in Nederland. 

Video's over muggen

4 vragen over muggen & muggenongemak

4 vragen over muggen en muggenongemak

4 vragen over muggen & muggenongemak

Feiten en fabels over muggen

Feiten en fabels over muggen

Feiten en fabels over muggen

Foto: Anders Lindström, ECDC