Muggen kunnen hinderlijk rond het hoofd zoemen. Of ze steken, met muggenbulten als gevolg. Lees wat u zelf tegen muggen kunt doen. Zodat er minder muggen rondom uw huis zijn. 

Wat kan ik zelf doen tegen muggenongemak?

Zorg ervoor dat muggen geen eitjes leggen rondom het huis. Muggen leggen eitjes in stilstaand water. Denk daarbij aan schoteltjes onder bloempotten en aan dakgoten en regentonnen. Denk ook aan water dat blijft staan op dekzeilen van tuinmeubels, haardhout of in opblaasbadjes. 

  • Controleer dus regelmatig – ongeveer eens per week - uw tuin of balkon op stilstaand water. 
  • Gooi schotels leeg, verwijder water van dekzeilen en maak de dakgoot regelmatig schoon.
  • Sluit regentonnen af om te voorkomen dat muggen er eitjes in leggen. Ververs het water in het (kinder)zwembadje of gooi het water weg als je het langere tijd niet gebruikt.
  • Ook een vijver in de tuin kan muggenoverlast geven. Zorg dat de waterkwaliteit goed is voor allerlei waterleven zoals waterkevers, libellenlarven, vissen en/of amfibieën die graag muggenlarven eten. Een fontein voorkomt dat muggen eitjes leggen op het wateroppervlak.

Meer tips om muggenongemak te voorkomen

Lees op de site van de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit meer tips voor thuis of op reis om verspreiding van muggen te voorkomen en informatie over de monitoring van muggen in Nederland.

Wat kan ik doen om muggenbeten te voorkomen?

  • Gaat u naar buiten als het schemerig wordt? Draag dan kleding met lange mouwen en pijpen. Muggen in Nederland zijn vooral in de schemering, ’s avonds en ’s nachts actief.
  • Ook insmeren met een insectenwerend middel kan helpen. Middelen met Deet, Picardine, IR3535 of citrondial erin zijn bewezen effectief.
  • Om te voorkomen dat muggen het huis binnenkomen kunt u horren plaatsen.
  • Om te voorkomen dat muggen u ‘s nachts uit uw slaap houden kunt u een klamboe boven uw bed hangen.

Kan ik ziek worden van een muggenbeet?

Alleen muggen die besmet zijn geraakt met een ziekteverwekker (een parasiet of virus) kunnen mensen ziek maken via hun beet. De kans dat muggen in Nederland ziekteverwekkers overdragen op mensen is zeer klein. 

In de late zomer van 2020 is voor het eerst een infectie met het westnijlvirus gevonden bij een persoon, die dit heeft opgelopen via een mug in Nederland.

Welke muggen komen in Nederland voor?

Muggen die van nature in Nederland voorkomen, noemen we ook wel inheemse muggen. De meest voorkomende soort is de gewone huissteekmug (Culex pipiens). 

Naast inheemse muggen komen er met enige regelmaat exotische muggen, zoals de Aziatische tijgermug en de gelekoortsmug, Nederland binnen. Deze muggen kunnen Nederland bijvoorbeeld inkomen via internationaal transport, of via reizigers die de mug ongemerkt meenemen. Lees meer over exotische muggen.

Lees welke infectieziekten muggen kunnen veroorzaken

Hoe herken ik de gewone mug?

De gewone huissteekmug is middelgroot en donker tot lichtbruin van kleur. De pootjes zijn helemaal bruin. 
De meeste invasieve exotische muggen, zoals de Aziatische tijgermug, hebben witte strepen op de poten. 

Zie voor verschillen tussen de gewone huissteekmug en de Aziatische tijgermug: Steekmuggen (eis-nederland.nl) .

Komen muggen op een bepaald soort bloed af?

De ene persoon wordt vaker gestoken dan de andere, maar dat heeft niets met het bloed te maken. Muggen komen af op je adem (kooldioxide), op de geurstoffen die je verspreidt en op lichaamswarmte. Die stoffen verschillen per mens. Daardoor hebben sommige mensen meer last van muggen dan anderen. Mensen hebben het weleens over ‘zoet bloed’, maar dat bestaat niet. De muggen bijten, omdat ze eiwitten uit bloed nodig hebben om eitjes te maken. Alleen de vrouwelijke muggen bijten. Mannelijke muggen bijten niet. 

Komen muggen op licht af?

Nee, muggen komen niet op licht af. Muggen komen vooral op geur af, zoals zweet. Ook komen ze af op uitgeademde lucht (CO2 carbon dioxide (carbon dioxide)) en op warmte. 

Bekijk ook deze video’s voor meer uitleg

4 vragen over muggen & muggenongemak
4 vragen over muggen en muggenongemak

4 vragen over muggen & muggenongemak

Feiten en fabels over muggen
Feiten en fabels over muggen

Feiten en fabels over muggen