RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Improvements in the method for detection of Salmonella spp. in animal faeces

Verbeteringen in de methode voor de detectie van Salmonella spp. in dierlijke faeces

Publiekssamenvatting

De internationale standaard methode (ISO 6579) om Salmonella te meten in voeding is minder geschikt voor uitwerpselen (faeces) van kippen en varkens. RIVM heeft onderzocht hoe de methode kan worden aangepast om Salmonella goed in dierlijke uitwerpselen te kunnen meten. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe bijlage (Annex) bij de bestaande internationale meetmethode (ISO 6579).
Voor het stabiliseren van Salmonella in dierlijke uitwerpselen raadt RIVM af om de uitwerpselen te mengen met glycerol. Glycerol is een middel om bacterien bij invriezen stabiel te houden. Uit onderzoek blijkt echter dat glycerol de groei van de salmonellabacterien remt. Het is beter om de uitwerpselen te bewaren in de koelkast en zo snel mogelijk te onderzoeken op de aanwezigheid van Salmonella.
Het onderzoek ging ook in op andere aspecten om twee stappen van de meetmethode te verbeteren. Bij de eerste stap worden de uitwerpselen gekweekt in gebufferd pepton water (BPW). De standaard kweektijd is 18 uur. Het verkorten van deze kweektijd bleek geen zin te hebben. Ook werd getest of een verdunning in een oplossing met BPW meer positieve resultaten opleverde. Dit bleek echter niet het geval.
Bij de tweede stap van de methode wordt een klein volume van de gekweekte BPW verder gekweekt op een voor Salmonella meer selectief medium: Modified Semi-solid Rappaport Vassiliadis (MSRV). Een lager gehalte van het antibioticum novobiocine in MSRV bleek betere groei van Salmonella op te leveren. Voor uitwerpselen van varkens bleek dit zelfs tot meer positieve resultaten te leiden.
 

Home / Documenten en publicaties / Improvements in the method for detection of Salmonella spp. in animal faeces

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu