RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Replacement of meat and dairy by more sustainable protein sources in the Netherlands : Quality of the diet

Vervanging van vlees en zuivel door duurzamere eiwitbronnen in Nederland : Kwaliteit van de voeding

Publiekssamenvatting

Een voeding die minder vlees en zuivel bevat en meer duurzame plantaardige voedingsmiddelen kan voldoende eiwitten, mineralen en vitaminen leveren. Daarvoor is het wel nodig gevarieerd te kiezen uit plantaardige producten. De belangrijkste bronnen van plantaardige eiwitbronnen zijn noten, peulvruchten en volkoren graanproducten. Peulvruchten en noten worden nu echter nauwelijks gegeten als vervanger van dierlijke producten. Voor bepaalde vitaminen en mineralen (ijzer, calcium, vitaminen B2 en B12) kunnen ook verrijkte vlees- en zuivelvervangers een goede bron zijn. Dit geldt vooral voor B12, aangezien deze vitamine niet in plantaardige voedingsmiddelen zit.

Dit blijkt uit verkennend onderzoek van het RIVM. Hierin is onderzocht wat een verschuiving in een menu van de traditionele, dierlijke eiwitbronnen naar meer duurzamere plantaardige betekent voor de inname van eiwitten, en een selectie van vitaminen en mineralen.

Vlees en zuivel leveren in Nederland ongeveer de helft van de eiwitconsumptie. Mensen die geen vlees consumeren, eten meestal wel zuivelproducten. Voor hen zijn zuivel- en graanproducten momenteel de belangrijkste bronnen van eiwit. Daarnaast dragen vlees en zuivel in belangrijke mate bij aan de inname van de vitamines A, B1, B2, en B12 en de mineralen calcium, ijzer, fosfor, selenium en zink. Aanvullend onderzoek is nodig om de inname van voedingsstoffen bij verschillende consumptiepatronen met minder vlees en zuivel, verder te kwantificeren.
 

Gerelateerde onderwerpen

Home / Documenten en publicaties / Replacement of meat and dairy by more sustainable protein sources in the Netherlands : Quality of the diet

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu