RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Cosmetovigilance in the Netherlands 2016-2017

Huidklachten door cosmetische producten in Nederland 2016-2017

Publiekssamenvatting

Cosmetica zijn in principe veilig, maar kunnen soms huidklachten veroorzaken, zoals roodheid en jeuk. Het RIVM beheert sinds 2009 een monitoringssysteem waarin deelnemende dermatologen ongewenste en allergische reacties na gebruik van cosmetica kunnen registreren (CESES, Consumer Exposure Skin Effects and Surveillance). Net als in voorgaande jaren meldden de dermatologen vooral klachten op het gezicht en de handen na gebruik van huid- of gezichtsverzorgingsproducten en haarproducten. De meest gestelde diagnose is contactallergie. Net als in voorgaande perioden veroorzaakten de conserveringsmiddelen isothiazolinonen en geurstoffen de meeste allergische reacties.

Dit blijkt uit een overzicht van de negentig meldingen die binnen CESES tussen oktober 2015 en 2017 zijn afgerond. Om te bepalen welk ingrediënt de klacht veroorzaakt, voeren dermatologen bij deze patiënten een allergieonderzoek uit, indien nodig met specifieke ingrediënten uit het verdachte product.

Isothiazolinonen zijn al lange tijd bekende veroorzakers van contactallergie. Daarom mag het mengsel methylchloorisothiazolinon /methylisothiazolinon (MCI/MI) sinds 2015 alleen nog worden gebruikt in producten die je afspoelt in een lage concentratie (0,0015 procent). Deze beperkingen gaan in 2018 ook gelden voor methylisothiazolinon (MI). In de afgelopen twee jaar is er maar één klacht gemeld over MCI/MI. Naar verwachting zal ook het aantal klachten door MI verminderen. Wel moet in de gaten worden gehouden of eventuele vervangende conserveringsmiddelen ongewenste reacties veroorzaken.

Er waren drie meldingen van allergische reacties op (meth)acrylaten in nagelproducten. Aangezien dat er meer zijn dan in voorgaande jaren, wordt dit nauwgezet in de gaten gehouden.

Om te stimuleren dat klachten in CESES worden gemeld, is een van de klinieken ondersteund bij het invoeren van de gegevens in de vragenlijst. Onderzocht wordt of deze succesvolle proef ook bij andere centra kan worden uitgevoerd. In augustus 2017 is er een update van de vragenlijst uitgevoerd waardoor het mogelijk is klachten te melden die door tatoeages en 'nazorgproducten' voor tatoeages worden veroorzaakt. Strikt genomen zijn dit geen cosmetische producten, maar ze bevatten soms allergene stoffen en er bestaat nog geen monitoringssysteem voor.

 

Om te refereren naar dit rapport gebruik: DOI 10.21945/RIVM-2018-0036

Home / Documenten en publicaties / 2018 / Maart / Cosmetovigilance in the Netherlands 2016-2017

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu