- Publicatiedatum
- 02-09-2025
Annual Report of the 'Food Safety Signalling Consultation' 2024
Annual Report of the 'Food Safety Signalling Consultation' 2024
Samenvatting
Mensen kunnen ziek worden van bacteriën, parasieten of virussen in voedsel. Dat kan ook gebeuren door chemische stoffen in voedsel. Om nieuwe risico's voor de voedselveiligheid zo vroeg mogelijk in beeld te brengen, hebben in 2020 de ministeries van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en LNV (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) het Signaleringsoverleg Voedselveiligheid opgericht. Als nieuwe risico's sneller in beeld zijn, kunnen sneller maatregelen worden genomen om de gezondheid van mensen te beschermen.
Het Signaleringsoverleg bestaat uit twee onderdelen: een overleg over microbiologische risico's (het SO-VM) en een overleg over chemische risico's (het SO-VC). In beide onderdelen zitten experts op het gebied van voedselveiligheid van verschillende instituten en het bedrijfsleven. Deze experts verzamelen signalen die zij met elkaar bespreken en betekenis geven. In 2024 is het onderdeel microbiologie drie keer en het onderdeel chemie vier keer bij elkaar gekomen. In totaal hebben de experts 47 signalen besproken en uitgewerkt.
Als een signaal volgens het Signaleringsoverleg reden is voor meer onderzoek of maatregelen, geeft het dat door aan het Coördinerend Overleg (CO). In dit overleg zijn de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vertegenwoordigd. Het CO besluit of en welke acties worden ondernomen. In 2024 heeft het SO-VM twee signalen gemeld aan het CO en het SO-VC heeft twaalf signalen gemeld.
Abstract
People can get sick from bacteria, parasites or viruses in food. They can also get sick from chemicals in food. To identify new food safety risks as early as possible, the Ministry of Health, Welfare and Sport and the (then) Ministry of Agriculture, Nature and Food Quality established the 'Food Safety Signalling Consultation' (Signaleringsoverleg Voedselveiligheid, SO-V) in 2020. The sooner new risks are identified, the sooner measures to protect human health can be taken.
The Signalling Consultation comprises two sections: the microbiological risks section (SO-VM) and the chemical risks section (SO-VC). Both sections comprise food safety experts from various institutes and the corporate sector. These experts collect signals, which they then discuss and interpret together. In 2024, the microbiology section held three consultations and the chemistry section held four consultations in which a total of 47 signals were discussed and explained.
If the Signalling Consultation believes that a signal gives cause for further investigation or measures, it refers the signal to the Signalling Consultation Coordination (Coördinerend Overleg, CO). The CO includes representatives from the Ministry of Health, Welfare and Sport, the Ministry of Agriculture, Fisheries, Food Security and Nature and the Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority. The CO decides whether and which actions should be taken in response to a signal. In 2024, the SO-VM section referred two signals and the SO-VC section referred 12 signals to the Signalling Consultation Coordination.
Uitgever
- Instituut
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM