Cholera wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae en wordt gekenmerkt door heftige, waterige diarree. Tegenwoordig is cholera een importziekte en zeer zeldzaam in Nederland.

Wat is cholera?

De bacterie Vibrio cholerae veroorzaakt cholera. Hoewel er tweehonderd verschillende typen bestaan, zijn er maar twee die ziekte veroorzaken bij de mens. Deze veroorzaken epidemieën met een kenmerkende, heftige diarree. Deze diarree wordt veroorzaakt door de gifstof choleratoxine, die de bacterie uitscheidt.

Wat zijn de symptomen van cholera?

Bij de meeste mensen verloopt cholera meestal mild en gaat ook vanzelf weer over. In die gevallen lijkt het ziektebeeld op dat van andere ziekteverwekkers die diarree veroorzaken.
Het typische ziektebeeld van cholera is plotseling overgeven en grote hoeveelheden waterdunne diarree. Deze lijkt op 'rijstwater', is licht geelgroen van kleur met vlokjes en heeft bijna geen geur.
Cholerapatiënten hebben geen buikkrampen, maar kunnen wel een zeurende buikpijn of drukpijn hebben. Het grootste gevaar bij cholera is uitdroging, omdat patiënten veel vocht kwijtraken. Dit kan oplopen tot een liter per uur. De behandeling bestaat uit herstellen van het vochtverlies.

Besmetting en preventie van cholera

Mensen worden ziek van het eten of drinken van besmette voedingsmiddelen. Extra risicovol zijn schaal- en schelpdieren. De bacterie hecht zich aan plankton, dat vervolgens terecht komt in de schaal- en schelpdieren. De bacteriën hopen zich hierin op. Contact met, of consumptie van dit voedsel kan dus een infectie veroorzaken. Ook de ontlasting zelf is een bron van besmetting.

Hoe vaak komt cholera voor?

De bacterie komt voor in brak oppervlaktewater. Vibrio cholerae komt wereldwijd voor, maar de twee typen die epidemieën veroorzaken komen vooral voor in Zuid-Azië, Afrika, Zuid-Amerika en de Golf van Mexico.
In Nederland zijn er tussen de 0 en 9 meldingen per jaar. Wereldwijd komt cholera vaker voor. In 2007 meldde de WHO World Health Organization (World Health Organization ) cholera in 53 landen, met meer dan 177.000 gevallen. De WHO schat dat slechts 5 tot 10% van de choleragevallen wordt gemeld. Meer dan 90% van de gevallen komt voor in Afrika.