Cholera wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae en wordt gekenmerkt door heftige, waterige diarree. Tegenwoordig is cholera een importziekte en zeer zeldzaam in Nederland.
Wat is cholera?
De bacterie Vibrio cholerae veroorzaakt cholera. Hoewel er tweehonderd verschillende typen bestaan, zijn er maar twee die ziekte veroorzaken bij de mens. Deze veroorzaken epidemieën met een kenmerkende, heftige diarree. Deze diarree wordt veroorzaakt door de gifstof choleratoxine, die de bacterie uitscheidt.
Wat zijn de symptomen van cholera?
Bij de meeste mensen verloopt cholera meestal mild en gaat ook vanzelf weer over. In die gevallen lijkt het ziektebeeld op dat van andere ziekteverwekkers die diarree veroorzaken.
Het typische ziektebeeld van cholera is plotseling overgeven en grote hoeveelheden waterdunne diarree. Deze lijkt op 'rijstwater', is licht geelgroen van kleur met vlokjes en heeft bijna geen geur.
Cholerapatiënten hebben geen buikkrampen, maar kunnen wel een zeurende buikpijn of drukpijn hebben. Het grootste gevaar bij cholera is uitdroging, omdat patiënten veel vocht kwijtraken. Dit kan oplopen tot een liter per uur. De behandeling bestaat uit herstellen van het vochtverlies.
Hoe raak ik besmet met cholera?
Mensen worden ziek van het eten of drinken van besmette voedingsmiddelen. Extra risicovol zijn schaal- en schelpdieren. De bacterie hecht zich aan plankton, dat vervolgens terecht komt in de schaal- en schelpdieren. De bacteriën hopen zich hierin op. Contact met, of consumptie van dit voedsel kan dus een infectie veroorzaken. Ook de ontlasting zelf is een bron van besmetting.
Reist u door een gebied waar cholera voorkomt? Dan zijn de belangrijkste maatregelen om cholera te voorkomen:
- Was uw handen regelmatig, maar zeker na toiletgebruik en voor het eten, goed met water en zeep;
- Vermijd mogelijk besmet eten en water:
- Drink geen water uit de kraan. Gebruik water uit dichte, niet eerder geopende flessen;
- Gebruik geen ijsklontjes of koude melkproducten zoals ijs of yoghurtdrank;
- Eet geen rauwkost, salades of ongeschild fruit. Schil of pel fruit zelf;
- Eet u vlees, vis of schaal- en schelpdieren? Zorg dan dat dit goed gekookt of goed (door)gebakken is.
Hoe vaak komt cholera voor?
De bacterie komt voor in brak oppervlaktewater. Vibrio cholerae komt wereldwijd voor, maar de twee typen die epidemieën veroorzaken komen vooral voor in Zuid-Azië, Afrika, Zuid-Amerika en de Golf van Mexico.
In Nederland zijn er tussen de 0 en 9 meldingen per jaar. Wereldwijd komt cholera vaker voor. De WHO (World Health Organization) meldde dat er in 2022 in 44 landen sprake was van cholera. Hierbij kwamen 472.697 gevallen van cholera voor waarbij 2349 mensen zijn overleden. De WHO schat dat slechts een klein deel van de choleragevallen wordt gemeld.