Verpakkingen van (gerecycled) papier kunnen NIAS bevatten (non-intentionally added substances). NIAS zijn chemische stoffen die niet opzettelijk zijn toegevoegd. Ze kunnen ontstaan door chemische reacties waarbij nieuwe stoffen worden gevormd. Door het verbod op plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik (wegwerpplastics) neemt het gebruik van papieren verpakkingsmateriaal toe. In papier kunnen NIAS aanwezig zijn zoals inkten, lijmen en stoffen om papier water- en vetafstotend te maken.

In deze casus wordt geschetst welke acties nodig zijn om meer en veilig te kunnen recyclen. Er worden belemmeringen en handelingsperspectieven gegeven. Ook wordt een voorstel gedaan hoe de aanwezigheid van NIAS in papier te monitoren is.

Gerelateerde onderwerpen


  • Circulaire economie

    Wereldwijd gebruiken we steeds meer producten. Denk daarbij aan kleding, eten, elektrische apparaten en auto's. De aarde kan dit op een gegeven moment niet meer aan. Daarom gaat Nederland toewerken naar een circulaire economie: een wereld waarin we zo zoveel mogelijk hergebruiken en zo weinig mogelijk weggooien. We gaan dan zo zuinig en slim mogelijk om met grondstoffen. Dit zijn de materialen en stoffen om deze producten te maken.