Het doel van dit onderzoek was te berekenen hoe goed het Comirnaty® (BioNTech/Pfizer) vaccin beschermt tegen COVID-19 bij thuiswonende 75-plussers. Ook is in dit onderzoek berekend hoe groot het effect van de vaccinatiecampagne in de eerste 8 weken na de start was op het aantal positieve testen, ziekenhuisopnames en sterfte bij ouderen.

Op 18 januari 2021 begon de COVID-19 vaccinatiecampagne voor ouderen in Nederland, waarbij verpleeghuisbewoners als eerst gevaccineerd werden. Tot en met 1 juni, heeft ruim 89% van de thuiswonende 75-plussers ten minste één vaccindosis ontvangen. 

Beschermingsgraad na tweede prik

Thuiswonende 75-plussers zijn vanaf drie weken na de tweede prik voor 82% beschermd tegen een positieve coronatest. De bescherming tegen ziekenhuisopname vanaf 3 weken na de tweede prik was 94% en tegen overlijden door het coronavirus ook 94%.

Na vaccinatie veel minder positieve testen en overlijdens

Doordat veel mensen zich hebben laten vaccineren, was er acht weken na de start van de vaccinatiecampagne bij thuiswonende 85-plussers al een afname van 66% in het aantal positieve testen en 52% in het aantal overlijdens door COVID-19. Bij thuiswonenden tussen de 80 en 84 jaar was er een afname van 56% in het aantal positieve testen en 29% in het aantal overlijdens in de eerste acht weken van de vaccinatiecampagne. Bij verpleeghuisbewoners was de afname in het aantal positieve testen en overlijdens nog groter (90% en 83%, respectievelijk). 

De bescherming van COVID-19 vaccins bij ouderen is hoog, vooral tegen ernstige ziekte door COVID-19.