Eelco Franz is afdelingshoofd van de afdeling “Epidemiologie en surveillance van gastro-intestinale infecties en zoonosen (EPI Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten (Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten)-GEZ)”. Dit omvat bacteriële, virale en parasitaire enterale infecties en vector-overdraagbare (muggen en teken) ziekteverwekkers.

Als afdelingshoofd is hij verantwoordelijk voor landelijke surveillance, uitbraakdetectie/onderzoek, en epidemiologisch onderzoek naar bronnen, transmissieroutes, en risicofactoren. Zijn persoonlijke speerpunt is de integratie van genetische data in surveillance en epidemiologisch onderzoek (. Hij fungeert hij als het nationale focuspunt van het ECDC European Centre for Disease Prevention and Control (European Centre for Disease Prevention and Control) voor de Food and Waterborne Disease en Emerging & Vectorborne Diseases programma’s. Daarnaast diende / dient hij verschillende WHO World Health Organization (World Health Organization)-, FAO Food and Agriculture Organization (Food and Agriculture Organization)- en ECDC-werkgroepen en adviescommissies. Ten slotte leidt hij en participeert hij in diverse internationale projecten zoals de European Joint Programming One Health. 

Achtergrond

Eelco Franz heeft Msc. in Biologie (2002, Universiteit Utrecht, Nederland) en een PhD Doctor of Philosophy (Doctor of Philosophy) in microbiële risicobeoordeling (2007, Wageningen Universiteit). Van 2007-2010 werkte bij het RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid (Wageningen Universiteit, Wageningen) aan het modelleren van voedselveiligheid risico’s. Van 2010 tot 2016 werkte hij als onderzoeks-coördinator in de afdeling Voedsel van het centrum Z&O Zoönosen en Omgevingsmicrobiologie (Zoönosen en Omgevingsmicrobiologie) (Zoonosen en Omgevingsmicrobiologie). Hij was daar ook verantwoordelijk voor het Nationaal Referentielaboratorium voor E. coli Escherichia coli (Escherichia coli). Per september 2016 is hij hoofd van de afdeling Epidemiologie en surveillance van enterale infecties en zoonosen (GEZ) bij het centrum voor Epidemiologie van Infectieziekten (EPI Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten (Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten)).