Dr. Ir. Agnetha Hofhuis is epidemioloog bij de afdeling “Epidemiologie en surveillance van gastro-intestinale infecties en zoönosen ( EPI Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten (Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten)-GEZ)”.

Agnetha is verantwoordelijk voor surveillance en wetenschappelijk onderzoek over zoonosen en vector overdraagbare ziekten:

-      hepatitis E

-      toxoplasmose

-      muggenoverdraagbare ziekten, zoals o.a. West Nijl koorts & malaria.

-      tekenbeten en de ziekte van Lyme

-      tekenencefalitis ( TBE tick-borne encephalitis (tick-borne encephalitis)) en andere tekenoverdraagbare micro-organismen

-      brononderzoeken bij landelijke uitbraken van salmonellose en campylobacteriose

Ze coördineert HEVnet, een internationaal One Health netwerk en databank voor het delen van genetische sequenties van hepatitis E-virussen met bijbehorende data, afkomstig van mens, dier, voedsel en omgeving.

Achtergrond

Agnetha heeft een Msc. Nutrition & Health (2005, Wageningen Universiteit), met specialisatie in Epidemiologie en Volksgezondheid. Ze is geregistreerd als epidemioloog A. Sinds 2005 werkt ze bij EPI Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten (Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten)-GEZ op het RIVM. Daar schreef ze haar proefschrift over de epidemiologie van de ziekte van Lyme en andere tekenoverdraagbare ziekten in Nederland (2017, PhD Doctor of Philosophy (Doctor of Philosophy) behaald bij Geneeskundefaculteit van Universiteit Utrecht).v