Feiten en fabels over muggen

Video 4 feiten en fabels over muggen
Spreker: Marieta Braks, Medisch Entomoloog

BEELDTEKST: Feiten & fabels over muggen.
Muggen houden van zoet bloed: FABEL.

MARIETA BRAKS: Ja, dat is een fabel. Dat wordt vaak verteld. Muggen komen eigenlijk af op geuren voornamelijk. En dat is lichaamsgeuren, zoals zweet en ook uitgeademde lucht. En ook op warmte. Wat wel waar is, is dat er een verschil is tussen mensen en hoe vaak ze gestoken worden. En dan is er opeens het gezegde: ze zullen dan wel van zoet bloed houden of je hebt zoet bloed. Maar er bestaat helemaal geen zoet bloed.

BEELDTEKST: Citronella houdt muggen op afstand: FEIT, FABEL.

MARIETA BRAKS: Dat is een feit én een fabel. Het is inderdaad waar dat muggen niet van citronellageur houden. Vaak wordt het verwerkt in lotions, om muggen op afstand te houden. En dat werkt eigenlijk best wel goed, maar eigenlijk voor een hele korte tijd.
Vaak hebben mensen 's avonds kaarsjes aan, vooral citronellakaarsjes. En de werking van die citronellakaarsjes in de openlucht is eigenlijk heel onbekend. Omdat waarschijnlijk het heel snel verwaait en de muggen je alsnog kunnen vinden.

BEELDTEKST: Muggen komen op licht af: FABEL.

MARIETA BRAKS: Dat is een fabel. Mensen denken heel vaak dat muggen in hun kamer komen, omdat ze even het licht aangedaan hebben. Maar eigenlijk komen muggen vooral op geur af. En het licht, dat maakt ze eigenlijk niet zo heel veel uit.

BEELDTEKST: Muggen leggen eitjes in stilstaand water: FEIT

MARIETA BRAKS: Dat is een feit. Muggen leggen inderdaad eitjes in stilstaand water. Je kunt heel veel stilstaand water in je tuin hebben. Zoals bijvoorbeeld een schoteltje onder een bloempot of in een vogelbadje. Nadat een mug een eitje heeft gelegd in het water duurt het bij warm weer ongeveer tien dagen voordat het eitje een volwassen mug is. Dus een hele goede oplossing is om af en toe het water in het schaaltje weg te gooien. En als je dat elke week doet, dan voorkom je dat muggen volwassen worden in je tuin.

BEELDTEKST: Meer weten? rivm.nl/muggen Een productie van het RIVM copyright september 2021 De zorg voor morgen begint vandaag