• Actueel Vragen
  • Uitkomst

Introductie

Deze vragenlijst bevat 7 vragen die u helpen om uw gedachten over deelname aan het bevolkingsonderzoek op een rij te zetten.

De vragenlijst gaat over de keuze tussen deelname met een uitstrijkje of deelname met de zelfafnameset. Veelgestelde vragen over het uitstrijkje en over de zelfafnameset kunt u vinden op de website.

Nadat u de vragen hebt ingevuld, krijgt u een overzicht van uw antwoorden.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer vijf tot tien minuten.


Heeft u al een voorkeur?

Meedoen kan op twee manieren: met een uitstrijkje of met een zelfafnameset. In de folder en op de website kunt u meer informatie lezen over deelname met de zelfafnameset en deelname met het uitstrijkje.
Heeft u op dit moment een voorkeur voor een van beide methoden?

Waar wilt u de test doen?

De zelfafnameset ontvangt u thuis. U kunt de afname thuis doen, op een moment dat het u uitkomt. U leest de gebruiksaanwijzing en doet de afname. Daarna stuurt u de zelfafnameset per post naar het laboratorium.

Voor een uitstrijkje belt u de huisartspraktijk om een afspraak te maken. Op de dag van de afspraak neemt u de uitnodigingsbrief met de stickers mee. De doktersassistent maakt het uitstrijkje. Na het onderzoek kunt u gelijk weer naar huis.

Als u dit leest, wat heeft dan uw voorkeur?

Hoe gaat het onderzoek?

Voor de zelfafnameset opent u het pakketje dat u thuis hebt ontvangen. U leest de gebruiksaanwijzing en/of bekijkt het instructiefilmpje. U volgt de stappen in de gebruiksaanwijzing. U neemt met een staafje zelf materiaal af uit uw vagina. De afname duurt 20 seconden. Na afname doet u zelfafnameset in de retourenvelop en stuurt het op. U hoeft geen formulier in te vullen.

Voor het uitstrijkje heeft u eerst een gesprek met de doktersassistent. Zij stelt u een paar vragen. U kunt zelf ook vragen stellen. De doktersassistent onderzoekt u met een speciaal instrument: de eendenbek. De doktersassistent neemt met een borsteltje wat baarmoederslijmvlies van de baarmoederhals af. De afname zelf duurt maar kort.

Als u dit leest, wat heeft dan uw voorkeur?

Wat onderzoekt het laboratorium?

Het laboratorium test het materiaal uit de zelfafnameset alleen op HPV. Het is niet mogelijk om het materiaal te onderzoeken op afwijkende cellen. Dit kan alleen met een uitstrijkje. Als de uitslag van de zelfafnameset ‘wel HPV’ is, dan ontvangt u een uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Dit uitstrijkje wordt onderzocht op afwijkende cellen. Na dit uitstrijkje krijgt u een brief met de uitslag.

Bij een uitstrijkje test het laboratorium eerst op HPV. Is HPV aanwezig, dan wordt hetzelfde uitstrijkje ook onderzocht op afwijkende cellen. U krijgt een brief met de uitslag.

Als u dit leest, wat heeft dan uw voorkeur?

Voorbeeldsituaties

In de afgelopen jaren hebben we onderzoek laten doen naar ervaringen van deelnemers aan het bevolkingsonderzoek. We laten hieronder zien hoe anderen over het bevolkingsonderzoek denken.

Sophie heeft een zelfafnameset gebruikt en Anna heeft deelgenomen met een uitstrijkje. Sophie en Anna zijn fictieve personen.


Sophie vindt het prettig om de zelfafnameset in haar eigen omgeving te doen, op een moment dat het haar uitkomt. Ze hoeft geen afspraak te maken bij de huisarts, bijvoorbeeld onder werktijd.

Dit is voor mij:


Anna gaat liever naar de huisartsenpraktijk om een uitstrijkje te laten maken. Zij kan met de doktersassistent een afspraak maken op een moment dat het haar past.

Dit is voor mij;


Sophie vindt het fijner om de zelfafname te doen. De gebruiksaanwijzing legt alles duidelijk uit. Ze had gelezen dat een uitstrijkje geen pijn zou moeten doen. Ook weet ze dat de doktersassistente alles goed zal uitleggen. Toch is Sophie bang dat een uitstrijkje ongemakkelijk is. Ze denkt ook dat ze zich schaamt tijdens het onderzoek.

Dit is voor mij;


Anna vindt het prettiger om het uitstrijkje te laten maken door de doktersassistent. De gebruiksaanwijzing van de zelfafnameset legt duidelijk uitlegt hoe je zelf vaginaal materiaal af kunt nemen, toch is Anna bang dat ze het niet goed doet.  Anna heeft al eerder een uitstrijkje laten maken, en dat is haar meegevallen.

Dit is voor mij;

 


Sophie vindt het goed dat de zelfafnameset alleen op HPV wordt onderzocht. Zij denkt dat de kans namelijk groot is dat je geen HPV hebt. Zij vindt het geen probleem om anders alsnog een uitstrijkje te laten maken, om dit te kunnen laten onderzoeken op afwijkende cellen.

Dit is voor mij:


Anna vindt het belangrijk dat het uitstrijkje meteen verder wordt onderzocht als er HPV gevonden wordt. Dan ben je immers in één keer klaar, ook als je HPV hebt, is haar gedachte.

Dit is voor mij:

Wat is nu uw voorkeur?

Heeft u na het beantwoorden van de vragen een voorkeur voor een van beide methoden?