Vindt u het vervelend om bij de huisartspraktijk een uitstrijkje te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? U kunt dan de zelfafnameset aanvragen. Met de zelfafnameset kunt u zelf vaginaal materiaal afnemen. Het laboratorium test dit op HPVhumaan papillomavirus

De zelfafnameset aanvragen?

Uw screeningsorganisatie stuurt u een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. De zelfafnameset kunt u na het ontvangen van de uitnodiging aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek met uw DigiDDigitale Identiteit.
U kunt ook de informatielijn van de screeningsorganisatie bellen of een e-mail sturen. De gegevens van uw screeningsorganisatie vindt u op de uitnodigingsbrief of via www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Afnemen zelfafnameset

Lees de gebruiksaanwijzing bij de zelfafnameset. Daarin staat stap voor stap hoe u de zelfafnameset gebruikt. 

 

 

 

Opsturen zelfafnameset

 Stuur de zelfafnameset binnen een week op in de retourenvelop. Een postzegel is niet nodig.

 

 

 

Beoordeling laboratorium

Het laboratorium onderzoekt de zelfafnameset op HPVhumaan papillomavirus.

 

 

 

Uitslag

U ontvangt de brief met de uitslag  na ongeveer vier weken.

 

 

 

Veelgestelde vragen zelfafnameset

Bekijk hiervoor de instructie of het filmpje  waarin stap voor stap is uitgelegd hoe afnemen en opsturen gaat.

 De zelfafnameset-tool met persoonlijke barcode

  1. De instructie voor de zelfafnameset
  2. Doorzichtig plastic zakje met blauwe rand (incl. absorptiedoekje)
  3. Retourenvelop
  4. Brief met adressticker 

De zelfafnameset is een betrouwbare manier om een HPVhumaan papillomavirus-test te doen. Dit komt omdat HPV in de hele vagina zit. Een uitstrijkje van de baarmoederhals is voor alleen een HPV-test niet nodig. De zelfafnameset is niet geschikt om eventuele afwijkende cellen te ontdekken. Daarvoor is materiaal van de baarmoederhals nodig dat alleen met een uitstrijkje te verkrijgen is.

Met de zelfafnameset neemt u zelf thuis vaginaal materiaal af uit uw vagina. Het laboratorium test de zelfafnameset op HPVhumaan papillomavirus. Voor een uitstrijkje gaat u naar de huisartsenpraktijk. Een uitstrijkje test op HPV en - als HPV gevonden wordt - ook meteen op afwijkende cellen.

Als er HPV is gevonden met de zelfafnameset, ontvangt u alsnog een uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Dit uitstrijkje wordt dan onderzocht op afwijkende cellen.

Zelfafnameset Uitstrijkje
U vraagt de zelfafnameset aan bij de screeningsorganisatie en neemt zelf materiaal uit de vagina af. U maakt een afspraak bij de huisarts voor een uitstrijkje.
De zelfafnameset wordt alleen getest op HPV. Een uitstrijkje wordt eerst getest op HPV.
Als er HPV wordt gevonden, dan moet u een afspraak maken bij de huisarts om toch een uitstrijkje te maken. Is HPV aanwezig, dan wordt hetzelfde uitstrijkje ook getest op afwijkende cellen.
Alleen u ontvangt de uitslag. De huisarts ontvangt de uitslag niet vanwege privacyredenen en omdat u de aanvrager van het onderzoek bent. U en uw huisarts ontvangen de uitslag van het uitstrijkje.

Wij weten niet hoe de betrouwbaarheid is van andere testen die online te koop zijn.
Wel weten we dat de zelfafnameset die gebruikt wordt bij het bevolkingsonderzoek een betrouwbare manier is om te testen op HPVhumaan papillomavirus

De houdbaarheidsdatum van de zelfafnameset staat vermeld op de bovenkant van de doorzichtige verpakking waar hij in zit.

Hoe vaak zelfafnameset aanvragen

Als u een uitnodiging heeft ontvangen kunt u deze set één keer aanvragen en meedoen. Behalve als de test niet goed is gegaan en de uitslag ‘onbeoordeelbaar’ is. Dan krijgt u alsnog een nieuwe zelfafnameset toegestuurd.