Vindt u het erg vervelend om een uitstrijkje te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Dan is er een zelfafnameset. Met de zelfafnameset kunt u zelf vaginaal materiaal afnemen dat getest wordt op HPVhumaan papillomavirus.

Hoe meedoen met de zelfafnameset?

Hoe meedoen met de zelfafnameset?

U krijgt van uw screeningsorganisatie een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. De zelfafnameset kunt u bij de uitnodiging al direct aanvragen. Dit kan via de website van uw screeningsorganisatie met uw DigiDDigitale Identiteit. U kunt ook de informatielijn van de screeningsorganisatie  bellen of een e-mail sturen. De gegevens van uw screeningsorganisatie kunt u vinden op de uitnodigingsbrief of via de postcodezoeker. U krijgt de zelfafnameset na ongeveer 4 maanden thuis gestuurd.

U kunt ook wachten tot u de herinneringsbrief krijgt voor het bevolkingsonderzoek. Die ontvangt u 4 maanden na uw uitnodigingsbrief. Dan kunt u ook het aanvraagformulier gebruiken dat bij de herinneringsbrief zit. U ontvangt dan meteen de zelfafnameset.

Hoe werkt de zelfafnameset, klik op de taal naar jouw keuze om de animatie te bekijken.

[iframe zelfafnameset]

De zelfafnameset

De zelfafnameset

 

 

1. Aanvragen zelfafnameset

 
Thumbnail

U vraagt de zelfafnameset aan via uw screeningsorganisatie.

 

2. Ontvangen zelfafnameset  
Thumbnail
U ontvangt de zelfafnameset per post.
3. Afnemen zelfafnameset  
Thumbnail
U haalt de zelfafnameset uit de verpakking. Lees de gebruiksaanwijzing bij de zelfafnameset. Daarin staat stap voor stap hoe u de zelfafnameset gebruikt. U kunt ook de animatie bekijken.
Thumbnail
Na gebruik doet u de zelfafnameset terug in de doorzichtige houder.
Thumbnail
De houder met de zelfafnameset doet u in het doorzichtige plastic zakje met blauwe rand. Het witte absorptiedoekje moet in het plastic zakje blijven zitten.
Thumbnail
Doe het zakje goed dicht.
4. Opsturen zelfafnameset  
Thumbnail
Stuur de zelfafnameset binnen een week op in de retourenvelop. Een postzegel is niet nodig.
5. Beoordeling laboratorium  
Thumbnail
De zelfafnameset wordt in het laboratorium onderzocht op HPVhumaan papillomavirus.
6. Uitslag  
Thumbnail
U ontvangt de brief met de uitslag na ongeveer 4 weken.
Verschillen zelfafnameset en uitstrijkje

Verschillen zelfafnameset en uitstrijkje

 

Zelfafnameset Uitstrijkje
U vraagt de zelfafnameset aan bij de screeningsorganisatie en neemt zelf materiaal uit de vagina af. U maakt een afspraak bij de huisarts voor een uitstrijkje.
De zelfafnameset wordt alleen getest op HPVhumaan papillomavirus. Een uitstrijkje wordt eerst getest op HPV.
Als er HPV wordt gevonden in het onderzoeksmateriaal, dan moet u een afspraak maken bij de huisarts om toch een uitstrijkje te maken. Is HPV aanwezig, dan wordt hetzelfde uitstrijkje ook getest op afwijkende cellen.
Alleen u ontvangt de uitslag. De huisarts ontvangt de uitslag niet vanwege privacyredenen en omdat u de aanvrager van het onderzoek bent. U en uw huisarts ontvangen de uitslag van het uitstrijkje.

Meer informatie

Meedoen met de zelfafnameset (uitleg)