Vindt u het vervelend om bij de huisartspraktijk een uitstrijkje te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Vraag dan de zelfafnameset aan . Met de zelfafnameset kunt u zelf vaginaal materiaal afnemen. Het laboratorium test dit op HPVhumaan papillomavirus. HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Ongeveer 9 van de 10 deelnemers hebben geen HPV. Zij krijgen na 5 jaar weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Ongeveer 1 op de 10 deelnemers heeft HPV.

Het laboratorium kan met de zelfafnameset niet onderzoeken of u afwijkende cellen heeft die door het virus zijn veroorzaakt. Wanneer er HPV is gevonden moet u daarom een uitstrijkje laten maken bij de huisarts. Dat uitstrijkje kan het laboratorium namelijk wel testen op afwijkende cellen. Afwijkende cellen kunnen een hoger risico geven op baarmoederhalskanker. Het is daarom belangrijk dat u naar de huisarts gaat voor een uitstrijkje als u HPV heeft.

 

De zelfafnameset aanvragen?

Uw screeningsorganisatie stuurt u een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. De zelfafnameset kunt u na het ontvangen van de uitnodiging aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek met uw DigiDDigitale Identiteit.
U kunt ook de informatielijn van de screeningsorganisatie bellen of een e-mail sturen. De gegevens van uw screeningsorganisatie vindt u op de uitnodigingsbrief of via www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Afnemen zelfafnameset

Lees de gebruiksaanwijzing bij de zelfafnameset. Daarin staat stap voor stap hoe u de zelfafnameset gebruikt. 

 

 

 

Opsturen zelfafnameset

 Stuur de zelfafnameset binnen een week op in de retourenvelop. Een postzegel is niet nodig.

 

 

 

Beoordeling laboratorium

Het laboratorium onderzoekt de zelfafnameset op HPVhumaan papillomavirus.

 

 

 

Uitslag

U ontvangt de brief met de uitslag  na ongeveer vier weken.

 

 

 

Veelgestelde vragen zelfafnameset

Bekijk hiervoor de instructie of het filmpje  waarin stap voor stap is uitgelegd hoe afnemen en opsturen gaat.

 De zelfafnameset-tool met persoonlijke barcode

  1. De instructie voor de zelfafnameset
  2. Doorzichtig plastic zakje met blauwe rand (incl. absorptiedoekje)
  3. Retourenvelop
  4. Brief met adressticker 

De zelfafnameset en het uitstrijkje zijn beiden betrouwbaar.

De zelfafnameset is een betrouwbare manier om HPVhumaan papillomavirus (het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken) op te sporen. De zelfafnameset is niet geschikt om afwijkende cellen te ontdekken. Daarvoor is een uitstrijkje nodig. Als er HPV wordt gevonden in de zelfafnameset, moet je dus een afspraak maken bij de huisarts voor een uitstrijkje.

Voor het opsporen van baarmoederhalskanker zijn beide methoden effectief en betrouwbaar. 

Met de zelfafnameset neemt u zelf thuis vaginaal materiaal af uit uw vagina. Het laboratorium test de zelfafnameset op HPVhumaan papillomavirus. Voor een uitstrijkje gaat u naar de huisartsenpraktijk. Een uitstrijkje test op HPV en - als HPV gevonden wordt - ook meteen op afwijkende cellen.

Als er HPV is gevonden met de zelfafnameset, ontvangt u alsnog een uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Dit uitstrijkje wordt dan onderzocht op afwijkende cellen.

Zelfafnameset Uitstrijkje
U vraagt de zelfafnameset aan bij de screeningsorganisatie en neemt zelf materiaal uit de vagina af. U maakt een afspraak bij de huisarts voor een uitstrijkje.
De zelfafnameset wordt alleen getest op HPV. Een uitstrijkje wordt eerst getest op HPV.
Als er HPV wordt gevonden, dan moet u een afspraak maken bij de huisarts om toch een uitstrijkje te maken. Is HPV aanwezig, dan wordt hetzelfde uitstrijkje ook getest op afwijkende cellen.
Alleen u ontvangt de uitslag. De huisarts ontvangt de uitslag niet vanwege privacyredenen en omdat u de aanvrager van het onderzoek bent. U en uw huisarts ontvangen de uitslag van het uitstrijkje.

Wij weten niet hoe de betrouwbaarheid is van andere testen die online te koop zijn.
Wel weten we dat de zelfafnameset die gebruikt wordt bij het bevolkingsonderzoek een betrouwbare manier is om te testen op HPVhumaan papillomavirus

De houdbaarheidsdatum van de zelfafnameset staat vermeld op de bovenkant van de doorzichtige verpakking waar hij in zit.

Als u een uitnodiging heeft ontvangen kunt u deze set één keer aanvragen en meedoen. Behalve als de test niet goed is gegaan en de uitslag ‘onbeoordeelbaar’ is. Dan krijgt u alsnog een nieuwe zelfafnameset toegestuurd.