Het uitstrijkje wordt gemaakt bij de huisartsenpraktijk. Meestal door de doktersassistent. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij de huisartsenpraktijk. Het uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten. Neem de uitnodigingbrief mee naar de afspraak. Anders kan er geen uitstrijkje worden gemaakt. 

Uitstrijkje stap voor stap


Het uitstrijkje stap voor stap

 

1. Uitnodigingsbrief

 

U ontvangt een uitnodigingsbrief met folder van de screeningsorganisatie.
U wordt rond uw verjaardag uitgenodigd op basis van uw geboortejaar.

Bekijk hier wanneer u uitgenodigd wordt.

Maak een afspraak voor een uitstrijkje bij uw huisartsenpraktijk als u wilt meedoen. De afspraak duurt ongeveer 10 minuten.

2. Doktersassistent

 

Neem de uitnodigingsbrief mee naar de afspraak. De 2 stickers met uw persoonsgegevens op de brief zijn nodig voor het onderzoek.

Meestal doet de doktersassistent het onderzoek. Zij stelt u eerst een paar vragen. Bijvoorbeeld wanneer u voor het laatste ongesteld bent geweest. Dit vult ze in op het laboratoriumformulier. Zij vraagt u ook of u opziet tegen het maken van het uitstrijkje.

3. Uitkleden

 

U kleedt zich van onderen uit en gaat op de onderzoeksbank liggen. U kunt uw benen in de steunen plaatsen. Zijn er geen steunen? Dan buigt u uw knieën en spreidt uw benen een beetje. Zo ontspant uw lichaam zich.

 

In de tussentijd zet de doktersassistent alles klaar. Ze zorgt er voor dat tijdens het onderzoek niemand binnen kan komen.

4. Uitstrijkje

 

De doktersassistent vertelt precies wat ze gaat doen. Ze onderzoekt u met een speciaal instrument, het speculum, ook wel eendenbek genoemd. Eerst warmt ze deze op met warm water, zodat het niet zo koud aanvoelt.
Ze houdt de eendenbek tegen de binnenkant van uw bovenbeen zodat u kunt voelen dat deze niet te koud of te warm is.

Ze spreidt uw schaamlippen en doet het speculum voorzichtig in uw vagina. Dan doet ze deze open zodat ze uw baarmoedermond kan zien.
Als u wilt kunt u met een spiegeltje meekijken.

De doktersassistent doet een borsteltje door de eendenbek naar binnen. Ze draait met het borsteltje om wat cellen van de baarmoederhals te halen. Die cellen doet ze in een potje. Daarna doet ze het speculum weer dicht en haalt ze het voorzichtig uit uw vagina.

Na het onderzoek kunt u zich weer aankleden.
Soms komt er wat bloed uit uw vagina. Dat is niet erg. In de onderzoeksruimte ligt maandverband.

5. Klaar

 

De doktersassistent vult het laboratoriumformulier verder in. Het potje en het laboratoriumformulier wordt in een speciale verpakking gedaan voor onderzoek in het screeningslaboratorium.

6. Laboratorium

 

In het laboratorium wordt het afgenomen materiaal onderzocht.

 

Wilt u meer weten wat er in het laboratorium gebeurt met het afgenomen uitstrijkje? Kijk dan bij de beoordeling van het uitstrijkje.

7. De uitslag

 

U ontvangt de brief met de uitslag na ongeveer 4 weken.

 


Tips

 • U kunt altijd een uitstrijkje laten maken door een vrouwelijke doktersassistent of huisarts. Neem contact op met uw screeningsorganisatie.
 • Ga voor het maken van het uitstrijkje naar de wc. Een volle blaas of darm kan een vervelend gevoel geven.
 • Ziet u op tegen het maken van een uitstrijkje? Vertel dit dan aan de doktersassistent zodat zij er rekening mee kan houden. Bijvoorbeeld door een kleiner speculum te gebruiken.
 • Spreek met de doktersassistent af dat u het onderzoek kunt stoppen als het vervelend of pijnlijk is.
 • Aangespannen spieren kunnen het inbrengen van het speculum moeilijk of pijnlijk maken. Licht persen bij het inbrengen van het speculum kan helpen.

 


Vragen voor het onderzoek

De doktersassistent stelt u voorafgaand aan het onderzoek een aantal vragen. Ook kunt u zelf vragen stellen voor of tijdens het onderzoek.

 • Heeft u nog vragen of twijfels over het bevolkingsonderzoek?
 • Heeft u gezondheidsklachten?
 • Wanneer bent u voor het laatst ongesteld geweest?
 • Gebruikt u anticonceptie? Welke?
 • Gebruikt u hormonen? Waarom?
 • Weet u wat het onderzoek inhoudt?
 • Heeft u al eerder een uitstrijkje gehad? Hoe heeft u dat ervaren?
 • Bent u nog maagd? (bij jonge vrouwen die een uitstrijkje laten maken)

Het uitstrijkje hoort geen pijn te doen. Vertel het de doktersassistenten tijdens het maken van het uitstrijkje als het toch pijn doet.  

 


Doet u voor het eerst mee?

Via de onderstaande animatie kunt u stap voor stap zien wat u kunt verwachten van het onderzoek. U kunt klikken op de door u gewenste taal (Nederlands, Engels, Turks en Arabisch).

 

[animatie uitstrijkje]