Het RIVM heeft een toolkit ontwikkeld die gemeenten concrete handvatten geeft om de gezondheid van hun inwoners te bevorderen.

In de toolkit Preventie in de wijk vindt u negen wijktypen. Per wijktype zijn preventiethema’s en bijbehorende (erkende) interventies beschreven op basis van opvallende wijkkenmerken.

Negen wijktypen

Niet in elke wijk spelen dezelfde gezondheidsproblemen. Zo staan in het centrum van een (grote) stad andere problemen op de voorgrond dan in een dorp. In de toolkit vindt u negen wijktypen. Per wijktype zijn preventiethema’s en bijbehorende (erkende) interventies beschreven op basis van opvallende wijkkenmerken.

Ondersteunende tools

De toolkit ondersteunt gemeenten, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en en professionals bij een integrale preventieve aanpak. De drie ondersteunende tools zijn: wijktypen, datawijzer en preventiewijzer.

 

De toolkit, waar onder andere de  Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG Vereniging Nederlandse Gemeenten (Vereniging Nederlandse Gemeenten)) en de partijen van de Agenda voor de Zorg  bij betrokken zijn, is bestemd voor gemeenten en hun lokale partners, zoals GGD'en, eerstelijnsorganisaties en inwoners, die samen een merkbaar verschil willen maken. 

De toolkit is volledig doorklikbaar en ook een handige ingang naar veel meer bruikbare kennis en inzichten op www.loketgezondleven.nl/gezonde-gemeente.