Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan zorgen voor infecties van de urinebuis, bijballen, baarmoederhals en/of eileiders, maar ook van de endeldarm (het laatste stukje darm, net voor de anus), keel en ogen.
Hoe herken ik gonorroe?
Niet iedereen die gonorroe heeft, krijgt klachten. Ongeveer 90% van de mannen met gonorroe krijgt klachten. Van de vrouwen krijgt 30% tot 60% klachten. Deze klachten komen bijna alleen voor bij een infectie van de geslachtsdelen. Gonorroe kan ook in de keel of anus zitten, maar 90% van de patiënten merkt hier niets van.
De klachten zijn onder andere:
- branderig gevoel of pijn bij het plassen
- afscheiding uit de penis (druiper)
- meer afscheiding uit de vagina of afscheiding die anders is dan normaal
- tussentijds bloedverlies uit de vagina
Deze klachten beginnen meestal tussen de twee dagen en drie weken na de infectie. In zeldzame gevallen kan de gonorroebacterie de bloedbaan binnendringen. De bacterie kan dan op andere plaatsen in het lichaam infecties veroorzaken. Dit kan leiden tot ontstekingen van gewrichten, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking.
Denkt u dat u gonorroe heeft? Laat u dan testen door uw huisarts, of bij de GGD. Bekijk voor meer informatie over soatesten de Soatestwijzer.
Wat kan er gebeuren als gonorroe niet op tijd wordt behandeld?
Als gonorroe niet op tijd wordt behandeld, kunt u soms ernstigere klachten krijgen, zoals:
- ontsteking van de bijballen
- ontsteking van de prostaat
- bekkenontsteking (pijn in de onderbuik, koorts, veranderde afscheiding en onregelmatige menstruatie)
- verminderde vruchtbaarheid
- buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Hoe krijg ik gonorroe?
Gonorroe is erg besmettelijk, zelfs al voordat de eerste klachten beginnen. U kunt het krijgen door seks zonder condoom. De bacterie kan in de slijmvliezen van de vagina, urinebuis, anus en keel zitten. De bacterie verspreidt zich meestal door contact tussen penis en anus of penis en vagina. U kunt ook gonorroe krijgen via handen, seksspeeltjes of orale seks (met de mond). Wanneer er besmet lichaamsvocht of lichaamsmateriaal, zoals sperma, op het gezicht terechtkomt, kunt u een ooginfectie krijgen.
Hoe voorkom ik gonorroe?
Gebruik altijd een condoom of een beflapje bij de seks om te voorkomen dat u gonorroe krijgt. Ook wanneer u al eens gonorroe heeft gehad, kunt u het later nog een keer krijgen.
Is gonorroe te behandelen?
Gonorroe is te behandelen met antibiotica. Het antibioticum waarmee mensen in Nederland behandeld worden, heet Ceftriaxon. De gonorroebacterie kan resistent worden tegen bepaalde antibiotica. Dat betekent dat deze antibiotica dan niet meer werken tegen de bacterie. In Nederland is gonorroe (nog) niet resistent tegen Ceftriaxon. In het buitenland komt dit al wel voor.
Moet ik mijn sekspartners vertellen dat ik gonorroe heb?
Als u gonorroe heeft, is de kans groot dat uw sekspartners het ook hebben (gekregen). Daarom moeten zij worden geïnformeerd, getest en als nodig, ook behandeld. Hiermee helpt u verdere verspreiding voorkomen. Bent u getest en heeft u gonorroe? Dan kunt u uw sekspartners via partnerwaarschuwing.nl laten weten dat u een soa (seksueel overdraagbare aandoening ) heeft. Dit kan ook anoniem.
Is gonorroe tijdens de zwangerschap gevaarlijk?
Zwangeren met gonorroe kunnen ernstige klachten krijgen, zoals ontsteking in de baarmoeder. De baby kan ook te vroeg geboren worden. Daarnaast kan de baby gonorroe krijgen bij de geboorte. Hierdoor kan de baby oogontstekingen krijgen of blind worden.
Hoe vaak komt gonorroe voor in Nederland?
Gonorroe komt vaker voor bij mannen die seks hebben met mannen dan bij heteroseksuele personen. Sinds half 2022 neemt het aantal jongeren onder de 25 jaar met gonorroe toe. In 2023 hadden 13.853 mensen die zich bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) op een soa lieten testen, gonorroe. Huisartsen stelden in 2022 ongeveer 14.500 keer gonorroe vast. Goed om te weten: de cijfers van de huisarts lopen een jaar achter.