Risico's
Risico voor zwangere (zelf)
Infectie tijdens de zwangerschap kan resulteren in een septische abortus, chorioamnionitis, te vroeg gebroken vliezen en post-partum endometritis.
Risico voor het ongeboren kind
Abortus, vroeggeboorte.
Risico voor pasgeborene
Tijdens de baring kan het kind worden geïnfecteerd en een conjunctivitis gonorrhoica ontwikkelen. Onbehandeld kan dit leiden tot blindheid.
Naar de pagina Zwangerschap en infectieziekten
Professionals
Screening voor of tijdens de zwangerschap wordt niet geadviseerd, tenzij de zwangere aangeeft wisselende onbeschermde seksuele contacten te hebben.
Een zwangere heeft eenmalig onbeschermd seksueel contact gehad met een persoon met gonorroe. Wat is het beleid t.o.v. gonorroe ?
De transmissiekans van man naar vrouw wordt geschat op 50-70%. De nucleinezuur-amplificatiemethode wordt toegepast en aanvullend eventueel een kweek van materiaal uit cervix en urethra en op indicatie van rectum en/of keel. Voor de amplificatiemethode kan ook een diep vaginale swab, eerstestraalurine of een vulvaire swab gebruikt worden, maar dit heeft een lagere sensitiviteit. Vrouwen zonder klachten wordt aangeraden 14 dagen na het contact zich te laten screenen op gonorroe. Bij vrouwen met klachten is het advies te screenen zodra de klachten ontstaan zijn.
Welke diagnostiek bij zwangere?
De nucleinezuur-amplificatiemethode wordt toegepast en aanvullend eventueel een kweek van materiaal uit cervix en urethra en op indicatie van rectum en/of keel. Voor de amplificatiemethode kan ook een diepvaginale swab, eerstestraalurine of een vulvaire swab gebruikt worden, maar dit heeft een lagere sensitiviteit.
Wat is de behandeling van gonorroe bij zwangeren en moeders die borstvoeding geven?
Neisseria gonorrhoea-infectie bij zwangere/vrouw die borstvoeding geeft:
- ceftriaxon 250-500 mg i.m. (1e keus)
- cefotaxim 1000 mg i.m. (2e keus)
- alternatief: op geleide gevoeligheidsbepaling (kweek), bijv. amoxycilline 3 gram per os tetracycline en quinolone vermijden.
- denk aan partnerwaarschuwing en -behandeling.
bron: NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie)-soa (seksueel overdraagbare aandoening )-richtlijn
Is er na behandeling controle nodig, zo ja wanneer ?
Een controletest is niet geïndiceerd na standaardtherapie met ceftriaxon.
In sommige situaties echter wordt het wel geïndiceerd, zie ook LCI-richtlijn. (NVDV soa richtlijn 2007) Tijdstip controletest: PCR (polymerase chain reaction) minimaal 7 dagen na de therapie, een kweek minimaal 1-2 dagen na de therapie.
Is profylactische behandeling van de ogen van het kind geïndiceerd?
Bij de huidige lage incidentie van gonorroe bij zwangeren in Nederland is een profylactische behandeling van de ogen van het kind niet geïndiceerd.
Mag een patiënte die wordt behandeld voor gonorroe borstvoeding geven?
Ja, cefalosporines en penicillines komen slechts in geringe hoeveelheden in de moedermelk terecht.
Naar de LCI-richtlijn Gonorroe