Mensen kunnen alleen besmet raken met het hepatitis D-virus als ze op dat moment ook het hepatitis B-virus bij zich dragen. Hepatitis D komt niet vaak voor in Nederland.

Wat is hepatitis D?

Het hepatitis D-virus veroorzaakt een acute hepatitis die over kan gaan in een chronische vorm. Hepatitis D komt alleen voor als iemand hepatitis B heeft.

Wat zijn symptomen van hepatitis D?

De verschijnselen van hepatitis D zijn zoals die van een acute hepatitis; vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Geelzucht treedt meestal niet op. De gevolgen van hepatitis D kunnen ernstig zijn als de acute hepatitis zich ontwikkelt tot een chronische hepatitis. Dan kan ook levercirrose ontstaan en dit kan zelfs tot de dood leiden.

Besmetting en preventie van hepatitis D

Hepatitis D wordt op dezelfde wijze overgedragen als hepatitis B: via bloedcontact en seksueel contact. Bloedcontact en onzorgvuldig gebruik van drugsspuiten vormen de belangrijkste infectiebronnen.
Door het vermijden van risicovol gedrag zoals onveilige seks en goede hygiëne is hepatitis B te voorkomen. En daardoor wordt ook hepatitis D voorkomen.

Vaccinatie

Een vaccin tegen hepatitis D bestaat niet. Maar iemand die immuun is voor hepatitis B, is ook niet meer vatbaar voor hepatitis D. Daarom beschermt de vaccinatie tegen hepatitis B ook tegen hepatitis D. De behandeling van patiënten met zowel hepatitis B als D, is nog niet erg succesvol.

Hoe vaak komt hepatitis D voor?

Hepatitis D komt niet vaak voor in Nederland. Het komt wel veel voor in Italië, het Midden-Oosten, Afrika en Zuid- Amerika.