Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door het herpessimplexvirus type 1 of 2. In ongeveer 60% van de gevallen van herpes genitalis is type 2 de oorzaak en in de resterende gevallen type 1.

Ziekteverschijnselen

Herpes genitalis kan leiden tot klachten als koorts, hoofdpijn, spierpijn en pijnlijke gezwollen lymfeklieren. Vervolgens treden klachten op bij de geslachtsorganen, zoals rode uitslag met daarin blaasjes gevuld met helder vocht. De symptomen van een primaire infectie bij vrouwen zijn pijn, jeuk, moeite met plassen, vaginale afscheiding en lymfeklierzwellingen. Mannen hebben soms ook klachten door een ontsteking van de urinebuis.

Hoe vaak komt het voor?

Onderzoek naar herpes genitalis bij de Centra Seksuele Gezondheid gebeurt niet routinematig maar alleen op indicatie. In 2017 werd genitale herpes 531 keer geregistreerd door de Centra Seksuele Gezondheid.

Thumbnail

Figuur 1: Aantal consulten en percentage positief voor herpes genitalis over de periode 2008-2017 (bron: Centra Seksuele Gezondheid).