Herpes genitalis is een soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening ). Deze soa wordt veroorzaakt door een virus (herpes-simplexvirus). Ongeveer 7 op de 10 mensen hebben dit virus bij zich. In de meeste gevallen zorgt het niet voor klachten. 

Hoe herken ik herpes genitalis? 

Meestal ontstaan er geen klachten op als iemand het virus krijgt. De kans is groot dat de meeste niet weten dat zij het virus bij zich dragen. Sommige mensen krijgen wel klachten. Bij vrouwen komen klachten vaker voor dan bij mannen. Wie wel klachten heeft krijgt meestal pijnlijke branderige blaasjes op de huid en slijmvliezen rond de geslachtsorganen. Ook kunnen koorts, spierpijn of een algeheel gevoel van ziekte voorkomen. Het herpessimplexvirus blijft voor altijd in het lichaam. De klachten kunnen dan ook terugkeren.  

Er zijn verschillende typen van het virus. De herpessimplexvirustypen 1 en 2 kunnen ook een koortslip veroorzaken. Zie ook Herpes labialis (koortslip)

Hoe krijg ik herpes genitalis? 

De kans om herpes over te dragen is het grootst wanneer er blaasjes zijn. Maar zonder blaasjes kan het virus nog steeds aanwezig zijn in lichaamsvloeistoffen zoals speeksel of vaginale scheiding. Wanneer deze blaasjes of lichaamsvloeistoffen tijdens de seks de slijmvliezen van de vagina, penis, anus of mond aanraken, kan de drager het virus overdragen.  

Ook kan iemand met een koortslip via speeksel of orale seks het virus overdragen op de geslachtsorganen. Andersom kan het virus ook een koortslip veroorzaken door orale seks. Condooms maken de kans op herpesoverdracht kleiner, maar beschermen niet 100%. 

Zwangere vrouwen met herpes genitalis kunnen hun baby besmetten tijdens of vlak na de geboorte. We noemen deze infectie bij baby’s een herpessimplexinfectie, of neonatale herpes. Zij kunnen ernstig ziek worden door ooginfecties of infecties in het centrale zenuwstelsel en in andere organen. Zie hiervoor ook de pagina's:

Hoe voorkom ik herpes genitalis? 

Het gebruik van condooms kan helpen om verspreiding te voorkomen, maar ook met condoom kan het virus zich verspreiden. Het is verstandig geen seks te hebben als er blaasjes in de schaamstreek zijn of als iemand een koortslip heeft. 

Hoe behandel ik herpes genitalis? 

Als je drager bent van het virus kom je niet meer van dit virus af. Er is geen behandeling tegen het herpesvirus. Wel kunnen bij een actieve uitbraak van de ziekte de klachten behandeld worden. 

Hoe vaak komt herpes genitalis voor? 

Ongeveer 7 op de 10 mensen draagt herpes-simplexvirus bij zich. Het precieze aantal mensen dat per jaar herpes oploopt is onbekend. Dit komt ook omdat bij een soatest niet standaard op herpes wordt getest.  

Mensen met klachten gaan meestal naar de huisarts. In 2022 werd door hen ongeveer 28.500 keer de diagnose gesteld. Herpes genitalis komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. De Centra Seksuele Gezondheid stelden in 2023 513 diagnoses. Ook zij testen niet standaard op herpes.