Koortslip, ook wel herpes labialis genoemd, is een veel voorkomende besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. Bij een koortslip ontstaan er blaasjes op de lippen. De verschijnselen van een koortslip kunnen regelmatig terugkeren omdat het virus in het lichaam aanwezig blijft.

Wat is een koortslip?

Koortslip, ook wel herpes labialis genoemd, wordt veroorzaakt door het herpessimplexvirus. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen varieert van 2 tot 12 dagen, gemiddeld 4 dagen. Na infectie blijf het virus in het lichaam aanwezig waardoor koortslipklachten regelmatig kunnen terugkeren.

Wat zijn symptomen van koortslip?

De aandoening begint met het ontstaan van blaasjes in en rond de mond en/of op de lippen. Bij een eerste koortslipinfectie kan de hele mond ontstoken raken en kan er koorts optreden. Na verloop van tijd kunnen de blaasjes opengaan, ontstaan er korstjes en drogen de blaasjes in. Een koortslip geneest doorgaans binnen 1-2 weken. Koortslipklachten kunnen meerdere malen terugkeren, voornamelijk bij verminderde weerstand, meestal blijft de aandoening dan beperkt tot de lippen. De eerste verschijnselen van een terugkerende koortslip zijn jeuk en een branderig gevoel.

Besmetting en preventie van koortslip

Het virus bevindt zich in de koortslipblaasjes. Besmetting kan optreden door direct contact met het vocht uit de blaasjes, bijvoorbeeld tijdens zoenen of het gebruik van bekers of bestek van iemand met een koortslip. Tevens kan het virus via handen en/of oraal seksueel contact overgedragen worden op de geslachtsdelen en herpes genitalis veroorzaken. De besmettelijke periode duurt vanaf het ontstaan van de blaasjes totdat de blaasjes zijn ingedroogd of bedekt zijn met een korstje. 

Besmetting kan voorkomen worden door direct contact met het vocht uit de blaasjes te vermijden. Verder kan afdekken van open blaasjes de kans op besmetting verkleinen evenals goede hygiëne van de handen na contact met de blaasjes.

Hoe vaak komt koortslip voor?

Koortslipinfecties komen veel voor in Nederland. Een koortslipinfectie treedt doorgaans voor het eerst op rond kleuterleeftijd.