Hitte en gezondheid; Herken de klachten, weet wat je moet doen.

 • Oververhitting;

  Hoe herken je het? Vermoeidheid Concentratieverlies overdag Hoofdpijn Duizeligheid Spierpijn Opgezwollen enkels (oedeem) Jeukende blaasjes. Wat doe je: Drink voldoende water, thee of koffie, ook als je geen dorst hebt. Doe rustig aan. Een voetenbad kan helpen tegen oververhitting en opgezwollen enkels. Neem contact op met de huisarts als de klachten erger worden.
 • Hitte-uitputting; 

  Hoe herken je het? Flauwvallen Kramp Snelle hartslag Hevig zweten Een bleke huid. Wat doe je: Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
 • Hitteberoerte; 

  Hoe herken je het? Verhoogde lichaamstemperatuur van meer dan 39 graden Hoge hartslag Misselijkheid Rode Huid Meestal geen zweet Stuiptrekkingen Bewustzijnsverlies. Een hitteberoerte is levensbedreigend! Bel 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten.

Vragen over gezondheid en medicijnen? Neem dan contact op met uw huisarts of apotheek.

Meer informatie: Kijk op www.rivm.nl/hitte of neem contact op met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) in uw regio: www.ggdghor.nl

Gerelateerde onderwerpen


 • Hitte

  In de zomermaanden kan het erg warm zijn. Veel mensen genieten van de warmte. De zon schijnt en dat maakt mensen blij. Het stimuleert ook om naar buiten te gaan. Door in de zon te zijn maakt ons lichaam vitamine D aan. En meer bewegen helpt om chronische ziekten te voorkomen.