Cliënten in een zorginstelling hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Dit komt doordat cliënten meestal gezondheidsproblemen hebben, vaak van oudere leeftijd zijn, behandelingen of ingrepen moeten ondergaan of hebben gehad. Ook leven cliënten vaak in een relatief kleine ruimte bij elkaar. Goede hygiëne verkleint de kans op infectieziekten. De informatie op deze pagina kunt u verspreiden onder bewoners en bezoekers van zorginstellingen.

Je kunt niet helemaal voorkomen dat je ziekteverwekkers binnenkrijgt of verspreidt. Maar je kunt dit risico wel kleiner maken. Dit doe je door jezelf en je omgeving schoon te houden. Mocht je toch ziek worden, ook dan is een goede hygiëne belangrijk. Hiermee verklein je de kans dat je mensen in je omgeving ziek maakt.

Als bezoeker van een zorginstelling kun je helpen verspreiding van besmettelijke infectieziekten te voorkomen. Bijvoorbeeld als je zelf diarree (buikgriep) hebt is het verstandig geen bezoek te brengen aan een zorginstelling. Ook bij ernstige verkoudheid of griep kan je beter uit de buurt van verzwakte personen blijven. De kans dat je hen ook ziek maakt is namelijk aanwezig.

Mocht je toch op bezoek moeten zorg er dan voor dat je, je gezicht afwendt bij niezen en hoesten, dat je een papieren zakdoek gebruikt die je na gebruik direct weggooit. Was je handen goed en vaak met water en zeep. Droog je handen aan een papieren handdoekje of wrijf je handen in met handalcohol.