De jaarlijkse Transmissiedag infectieziekten is bedoeld voor GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Gemeentelijke Gezondheidsdienst  Gemeentelijke Gezondheidsdienst -artsen en –verpleegkundigen infectieziektenbestrijding, medische milieukundigen, deskundigen infectiepreventie, medisch microbiologen en andere professionals werkzaam in de infectieziektebestrijding.

Met plenaire sessies en regioworkshops informeren wij je over de infectieziektebestrijding in Nederland.

Save the date!

Datum:     Dinsdag 26 maart 2024

Locatie:     Gooiland Hilversum

Meer informatie over het thema en de inhoud van het programma volgt.

De Jim van Steenbergenprijs is een prijs voor de beste poster die vanaf 2017 op de jaarlijkse Transmissiedag infectieziekten wordt uitgereikt. De jury bestaat uit leden van de voorbereidingscommissie die 3 posters selecteren. Deze posters worden plenair gepitcht tijdens het onderdeel 'de Vloer op'. De criteria voor de selectie van de top 3 posters zijn o.a. wetenschappelijke kwaliteit, innovatieve aanpak, relevantie voor de dagelijkse praktijk van infectieziektebestrijding en helderheid van de inzending.

Het publiek van de Transmissiedag stemt na de pitches voor 1 van de 3 posterpresentatoren. Degene met de meeste stemmen wordt winnaar van de Jim van Steenbergenprijs.

In 2017 ging Jim met pensioen, maar hij komt elk jaar trouw naar de Transmissiedag om de prijs aan de winnaar uit te reiken.

Wie is Jim van Steenbergen?

Jim van Steenbergen

Dokter Jim van Steenbergen (1950) is een arts infectieziektebestrijding die in 1995 verantwoordelijk werd en vorm gaf aan het toen opgerichte LCI Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding (Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding), de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM Centrum voor infectieziektebestrijding. Vanaf 2011 was Jim ook als onderzoeker werkzaam aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC Leids Universitair Medisch Centrum (Leids Universitair Medisch Centrum)).

Jim vertelt in een interview vlak voor zijn pensioen:  'Het blijkt dat niet iedereen gemotiveerd is om zijn werk continu te verbeteren. Toch is niet alles slecht. Nederlanders staan bekend als mopperaars, brommers en zeurders over wat niet goed is, maar het resultaat van al dat gezeur is dat er wel heel veel dingen verbeteren. Sinds ik begon met werken: er is enorm veel gebeurd in de ontwikkeling van de infectieziektebestrijding en maar het is ook goed om te blijven mopperen.'
Het tekent Jim dat hij collega’s oproept om kritisch en nieuwsgierig te blijven en soms zelfs te mopperen. Daar komen mooie projecten uit voort waarvan de inzendingen voor de jaarlijkse posterprijs goede voorbeelden zijn.

De prijs

De winnaar gaat niet alleen voor de eer, maar krijgt ook een beeldje van een hoed. 

Posterprijswinnaars en titel poster

2017: Rosa Joosten

2018: Timo Boelsems

2019: Stijn Raven

2023

Beeld transmissiedag 2023

Innovatie in de infectieziektebestrijding

1999

labwerkzaamheden

het ABC van infectieziektebestrijding 'van oude naar nieuwe wet'

1998

labwerkzaamheden

Infectiepreventie door vaccinatie

1997

labwerkzaamheden

Uitdagingen van de infectieziektebestrijding 'opduikende pathogenen'

1996

labwerkzaamheden

Infectiepreventie door technische hygiënezorg 'van Peuter tot Piercing'