Het Kennisnetwerk Medicijnresten (KNM) is een platform voor betrokken stakeholders en andere geïnteresseerden om kennis en informatie te delen over het verminderen van medicijnresten in water. Het netwerk komt voor uit de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water.
Medicijnresten komen na gebruik in het water terecht. Via urine en ontlasting of omdat op de huid aangebrachte middelen worden afgespoeld. Omdat de rioolwaterzuivering niet alle medicijnresten kan verwijderen, komen ze in oppervlaktewater terecht en van daaruit in grondwater en (bronnen voor) drinkwater. Medicijnresten zijn een risico voor organismen in oppervlaktewater en maken de bereiding van schoon drinkwater moeilijker.
Blijf op de hoogte met de KNM-nieuwsbrief
Vier keer per jaar ontvang je met de KNM-nieuwsbrief een zorgvuldige selectie van het meest relevante nieuws op het gebied van medicijnresten en water. Van internationale ontwikkelingen en wetenschappelijke literatuur tot opvallende berichten in de media. Bovendien blijf je op de hoogte van de bijeenkomsten van het Kennisnetwerk. Schrijf je hieronder in.
Meer informatie en aanmelden via Nieuwsbrief Kennisnetwerk Medicijnresten
In de openbare LinkedIn-groep van het Kennisnetwerk Medicijnresten wisselen professionals en geïnteresseerden actief kennis, ervaringen en inzichten met elkaar. Je vind er ook als eerste de nieuwsbrieven en aankondigingen van bijeenkomsten. Sluit je aan en blijf betrokken bij het netwerk!
Bijeenkomsten
De bijeenkomsten van het Kennisnetwerk Medicijnresten zijn de plek waar kennis delen en netwerken samenkomen. Twee keer per jaar zijn er fysieke bijeenkomsten met veel ruimte voor uitwisseling, discussie en samenwerking. Ook organiseren we twee keer per jaar een webinar die informatief van aard zijn. Het Kennisnetwerk Medicijnresten faciliteert zo de dialoog tussen de gezondheidssector en de watersector, zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden.
Lees meer op Bijeenkomsten Kennisnetwerk Medicijnresten
Meer over de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water
Vanaf de start in 2016 trekt een groot aantal partijen uit de zorg- en watersector samen op in de ‘Ketenaanpak Medicijnresten uit Water’. Het doel van deze ketenaanpak is het verminderen van de belasting van het watermilieu door medicijnresten. Tegelijkertijd moet de toegang tot goede farmaceutische zorg mogelijk blijven.
In vijf themagroepen worden maatregelen uitgewerkt:
- Ontwikkeling en toelating,
- Voorschrijven en gebruik,
- Afval en zuivering,
- Diergeneesmiddelen,
- Ketenbreed.
De Ketenaanpak Medicijnresten uit Water is daarnaast samenwerkingsparter van de Green Deal Duurzame Zorg, en werkt daarin nauw samen met pijler 5 dat zich bezig houdt met geneesmiddelen
Lees meer op Ketenaanpak Medicijnresten uit Water