Mazelensurveillanceoverzicht, 1 mei 2013 - 12 februari 2014 (week 7)

Bron gegevens: Osiris/CIb Centre for Infectious Disease Control (Centre for Infectious Disease Control)-LCI Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding (Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding) /CIb-IDS Centrum Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance (Centrum Infectieziekteonderzoek, Diagnostiek en laboratorium Surveillance).

Auteurs: Tessa Schurink-van ‘t Klooster, Mirjam Knol (CIb-EPI Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten (Centrum Epidemiologie en Surveillance van infectieziekten)).
Met dank aan Annemarijn van Ginkel, Esther Swart, Susan Hahné, CIb-EPI,, Henriette Giesbers, Maarten Mulder, VZP, Irmgard Zonnenberg, RCP Regionale Coördinatie Programma's (Regionale Coördinatie Programma's), en Anouk Urbanus, LCI

Conclusies

 

Mazelen

  • Sinds 1 mei 2013 zijn 2628 patiënten met mazelen, opgelopen in Nederland, gemeld. Signalen uit diverse GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-regio’s geven aan dat dit een grote onderschatting is van het werkelijk aantal ziektegevallen. Gedurende de epidemie is er één patiënt, een 17 jarig meisje, overleden aan complicaties van mazelen.
  • Ten opzichte van het vorige overzicht (29 januari) zijn er van 29-01-2014 t/m 04-02-2014 10 nieuwe mazelenpatiënten en 1 nieuwe ziekenhuisopname gemeld. In de week van 05-02-2014 t/m 11-02-2014 zijn er 12 nieuwe mazelenpatiënten en 1 nieuwe ziekenhuisopname gemeld. De opname betreft een patiënt met post-infectieuze encefalopathie, waarbij de causale relatie met mazelen nog wordt onderzocht (tabel 1).
  • Er is geen nieuwe middelbare school met mazelenverspreiding en geen nieuwe GGD-regio waar voor het eerst een mazelenpatiënt gemeld is.
  • De meeste mazelenpatiënten zijn ongevaccineerd (94%) en in de leeftijdsklasse 4-12 jaar (57%).
  • Er zijn 19 gezondheidsmedewerkers met mazelen die de infectie waarschijnlijk tijdens hun werkzaamheden hebben opgelopen. Hiervan zijn 12 ongevaccineerd, 4 personen die met 1 dosis gevaccineerd zijn, 2 personen die met 2 doses gevaccineerd zijn, en 1 persoon die met 3 doses gevaccineerd is.
  • Het aantal gegeven BMR bof, mazelen,rodehond (bof, mazelen,rodehond) 0-vaccinaties (extra vaccinatie voor kinderen van 6-12 maanden) was in december 2013 ruim twee maal hoger dan in dezelfde periode in 2012.