Volwassenen

20,9 weken 

is de gemiddelde wachttijd voor 18 jaar en ouder voor specialistische GGZ geestelijke gezondheidszorg (geestelijke gezondheidszorg)

Verslagjaar: 1e kwartaal 2023
Bron: Nederlandse Zorgautoriteit

Indicatorbeschrijving 2

Dit cijfer betreft de gemiddeld wachtijd in weken voor 18 jaar en ouder voor specialistische GGZ geestelijke gezondheidszorg (geestelijke gezondheidszorg).

Gemiddelde wachttijd

Sla de grafiek Gemiddelde wachttijd over en ga naar de datatabel

In het eerste kwartaal van 2023 was de gemiddelde wachttijd in de specialistische GGZ geestelijke gezondheidszorg (geestelijke gezondheidszorg) voor het aanmeldgesprek 13,8 weken, voor de behandeling 7,1 weken en in totaal 20,9 weken.

Bron
Nederlandse Zorgautoriteit
Verslagjaar t/m
1e kwartaal 2023
Laatste update gegevens
7 november 2024
Updatefrequentie
Vier keer per jaar

Trend wachttijd

Sla de grafiek Gemiddelde wachttijden over en ga naar de datatabel

De gemiddelde totale wachttijd  varieert vanaf tweede kwartaal 2022 tot en met eerste kwartaal 2023 van 16,6 weken (2e kwartaal 2022) tot 21,7 weken (4e kwartaal 2022).

In het 4de kwartaal 2022 heeft er een trendbreuk plaatsgevonden wegens een overgang van de aanlevering van cijfers van Vektis naar de Nederlandse Zorgautoriteit. Hierdoor is het aanleverpercentage lager aan het begin van het 4de kwartaal. Aan het einde van dit kwartaal was het aanleverpercentage weer op normale hoogte.

Bron
Nederlandse Zorgautoriteit
Verslagjaar t/m
1e kwartaal 2023
Laatste update gegevens
7 november 2024
Updatefrequentie
Vier keer per jaar

Dit cijfer betreft de gemiddeld wachtijd in weken voor 18 jaar en ouder voor specialistische GGZ geestelijke gezondheidszorg (geestelijke gezondheidszorg).  Dit cijfer heeft geen betrekking op jeugd-GGZ.

De wachttijd kan opgesplitst worden in aanmeldwachttijd, behandelwachttijd en totale wachttijd.  De aanmeldwachttijd is de periode tussen het moment waarop de patiënt zich meldt en de intake. De behandelwachttijd is de periode tussen intake en de start van de behandeling. De totale wachttijd is de wachttijd tussen de aanmelding en de behandeling. De aanmeld- en behandelwachttijd zijn volumegewogen gemiddelden van de door zorgaanbieders aangeleverde wachttijden. De wachttijden hebben betrekking op aanbieders met >10 zorgverleners. 

De Treeknorm beschrijft de maximaal aanvaardbare wachttijd. Deze ligt voor zowel de basis-GGZ als de gespecialiseerde GGZ op 4 weken voor de aanmeldwachttijd, 10 weken voor de behandelwachttijd en op 14 weken voor de totale wachttijd. Voor deze indicator is de totale wachttijd genomen.

Meer details met betrekking tot wachttijden per diagnose zijn te vinden op StaatV&Z .