Deze week is er wereldwijde aandacht voor antibioticaresistentie. Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Dat kan betekenen dat een ‘gewone’ infectie zoals een blaasontsteking, moeilijker en niet langer met tabletten kan worden behandeld. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen in verpleeghuizen, is dit een probleem. Om de verspreiding van antibioticaresistentie te beperken worden er diverse activiteiten gestart voor de ouderenzorg, zoals een campagne voor professionals en een onderzoek naar resistente bacteriën onder bewoners van verpleeghuizen. Bovendien komen er vandaag 700 professionals bijeen voor een symposium over dit onderwerp.

Vanuit het programma ‘aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’ vinden activiteiten plaats gericht op hygiëne en het verantwoord voorschrijven van antibiotica in verpleeghuizen. Vilans (kenniscentrum voor langdurige zorg) voert dit uit in samenwerking met verschillende partijen in de ouderenzorg, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Via de website  www.resistentiepreventie.nl kunnen professionals in verpleeghuizen laten zien dat zij werk gaan maken van dit probleem door hun handtekening te zetten.

Onderzoek verpleeghuizen

Om resistentie effectief te bestrijden, is het belangrijk inzicht te hebben in hoe vaak resistente bacteriën voorkomen. Daarom voert het RIVM in 2018 een landelijk onderzoek uit onder bewoners van 300 verpleeghuizen om deze gegevens in kaart te brengen. Het RIVM werkt hierbij samen met de regionale zorgnetwerken, verpleeghuizen en medisch microbiologische laboratoria.

Strijd tegen antibioticaresistentie

De strijd tegen antibioticaresistentie richt zich in ons land op meerdere pijlers: het voorkómen van infecties, het verantwoord omgaan met antibiotica, het voorkómen van verspreiding van resistente bacteriën, en innovaties. Dit gebeurt via een landelijke, geïntegreerde aanpak, op het terrein van mens, dier, voedsel en milieu ('one health' benadering).

Wereldwijde aandacht

De WHO World Health Organization (World Health Organization ) heeft deze week uitgeroepen tot Wereld Antibioticaweek om aandacht te vragen voor antibioticaresistentie en verantwoord antibioticagebruik. In deze week vindt voor de tiende keer de Europese Antibioticadag plaats. Dit is een initiatief van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC European Centre for Disease Prevention and Control (European Centre for Disease Prevention and Control )) en wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden.