Met het nieuwe RIVM-dossier ‘Armoede, schulden en gezondheid’ kunnen gemeenten zelf aan de slag met een lokale aanpak die armoede en gezondheid verbindt. Inzetten op een samenhangend beleid is extra belangrijk, omdat juist deze mensen problemen ervaren op verschillende gebieden, zoals leefstijl, psychische gezondheid en participatie.
Armoede kan iedereen overkomen. Life events als verlies van werk, een scheiding of een langdurige ziekte kunnen een belangrijke rol spelen bij het verslechteren van de financiële situatie van een persoon of huishouden. Mensen die in armoede leven hebben meer gezondheidsproblemen. Deze problemen kunnen elkaar versterken waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Een samenhangende aanpak heeft hier aandacht voor. Daarnaast draagt een aanpak gericht op armoede, schulden en gezondheidsproblemen ook bij aan een effectievere aanpak van maatschappelijke opgaven. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om re-integratie van mensen uit de bijstand, gezond opgroeien, inburgering van statushouders, en het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.
Aan de slag met armoede en gezondheid
Het dossier geeft gemeenten inzicht in de relatie tussen armoede en gezondheid. De aanpak richt zich op de vier factoren die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezonde levensverwachting van mensen in armoede: beschikbare financiële middelen, chronische stress, gedragsfactoren en slechte gezondheid. Het dossier biedt gemeenten ook handvatten om de eigen situatie en kansen voor een lokale aanpak in kaart te brengen. Een overzicht van landelijke programma’s, beschikbare erkende interventies, goede voorbeelden en tips helpen om een uitvoeringsplan vorm te geven.
Meer informatie
Het dossier Armoede, schulden en gezondheid is tot stand gekomen in samenwerking met Pharos, Kenniscentrum Sport, Trimbos-Instituut, Voedingscentrum, SOA Aids Nederland, Rutgers en gebruikers en experts op het gebied van armoede.
U vindt het dossier op Loketgezondleven.nl.