Voor het eerst is Nieuwe Influenza A (H1N1) vastgesteld bij Nederlanders die niet zelf op reis zijn geweest. Het gaat om een anderhalf jaar oud kind waarvan de vader is teruggekomen uit de Verenigde Staten en een 18-jarige vrouw die door een teruggekeerde collega werd besmet.

In andere Europese landen zijn al sinds langere tijd gevallen bekend van zogenaamde secundaire besmetting door contact met reizigers. Het aantal nieuwe gevallen in Europa neemt fors toe, zowel via import uit met name de Verenigde Staten en Mexico, als via secundaire besmetting.

Tot nu toe is bij 20 mensen in Nederland vastgesteld dat ze besmet waren met de nieuwe griepvariant. Zij zijn allemaal behandeld en de eerste ziektegevallen zijn genezen. Voor geen van hen was ziekenhuisopname nodig.

Aangezien het aantal gevallen van Nieuwe Influenza A (H1N1) blijft stijgen, is het van groot belang dat mensen die terugkeren uit een land waar Nieuwe Influenza A (H1N1) veel voorkomt, met name de Verenigde Staten en Mexico, alert zijn. Als ze tijdens de reis of vlak na terugkomst griepachtige verschijnselen en koorts (hoger dan 38 graden) ontwikkelen wordt aangeraden contact op te nemen met hun huisarts.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het RIVM, afdeling Persvoorlichting, 030 - 274 28 40.