Van 15 tot en met 19 mei is er de ‘Geoweek’ voor leerlingen uit het voortgezet- en basisonderwijs. Twee schoolklassen van basisscholen in de omgeving van Utrecht zijn dinsdag 16 mei op expeditie bij het RIVM. Het RIVM doet voor de derde keer op rij mee aan de GeoWeek.

De leerlingen gaan zelf op onderzoek uit. Buiten op het terrein wordt er grondwater omhoog gepompt en kunnen ze de pH waarde meten van dit grondwater; is die hoger of lager dan de pH waarde van cola? Ook wordt de bodem doorzocht opzoek naar bodemdieren, want waarom zijn bijvoorbeeld wormen belangrijk?Ten slotte worden de leerlingen uitgedaagd voor een wedstrijdje grondboren; wie kan het snelste tot één meter diepte boren!

Geoweek

De Geoweek laat kinderen op een leuke manier kennismaken met de technische kanten van het vak aardrijkskunde. Naast het RIVM organiseren meer professionals uit de bodem-, water- en geo-informatiesector een bedrijfsbezoek, veldwerk of gastles. Op deze manier kunnen de professionals hun beroepspraktijk tonen en hebben leerlingen en docenten een unieke leerzame ervaring buiten de klas.

De Geoweek is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG).  Elk jaar zijn er zo'n 4.000 deelnemers.