Mensen met een moestuin in de buurt van het bedrijf Custom Powders in Helmond kunnen veilig hun zelf geteelde groenten eten. Het bedrijf heeft in het verleden GenX en PFOAperfluoroctaanzuur-houdende poeders gedroogd waarbij deze stoffen via de lucht in het milieu terecht zijn gekomen. De gezondheidskundige grenswaarden voor de inname van deze stoffen worden niet overschreden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

GenX-stoffen en PFOA perfluoroctaanzuur (perfluoroctaanzuur) zijn fluor-bevattende stoffen die gebruikt worden bij de productie van teflon, dat onder andere in antiaanbaklagen van pannen zit. Het RIVM heeft berekend hoeveel GenX en PFOA mensen binnen kunnen krijgen als zij zelf geteelde groenten eten uit een moestuin die 450 meter ten noordoosten van het bedrijf ligt. Hiervoor zijn 87 monsters genomen in het volkstuinencomplex Sluisdijk.

De onderzochte groenten zijn aardappel, biet, boerenkool, komkommer, paprika, rabarber, sla, sperziebonen, tomaten, ui en wortel.

Onderschatting voorkomen

Om onderschatting van het risico te voorkomen, is het RIVM ervan uitgegaan dat mensen hun leven lang dagelijks uitsluitend groenten uit hun eigen moestuin eten. Het RIVM hield ook rekening met het feit dat mensen ook via ander voedsel, drinkwater, lucht en zwemwater aan deze stoffen kunnen worden blootgesteld.

Het RIVM deed eerder al onderzoek naar de aanwezigheid van GenX en PFOA in moestuinen rondom het bedrijf DuPont/Chemours in Dordrecht.