Sinds eind 2016 komen er vaker meldingen binnen van hepatitis A bij mannen die seks hebben met mannen (MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen)). Bij de gemiddeld 100 meldingen van hepatitis A die het RIVM jaarlijks krijgt, waren de afgelopen 5 jaar geen mannen die seks hebben met mannen. Sinds eind 2016 zijn er in totaal al 17 meldingen onder mannen met homoseksuele contacten. Ook in andere Europese landen is een toename te zien onder deze groep. Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte. Er is een vaccin tegen hepatitis A.

Toename

Sinds de tweede helft van 2016 zijn er in Europa uitbraken van hepatitis A onder homoseksuele mannen, onder andere in Engeland en Duitsland. Ook in Nederland zien we een toename van het aantal patiënten. De laatste uitbraak van hepatitis A onder homomannen in Nederland was in de periode 2008 – 2011. Toen zijn 70 mensen besmet geraakt met hepatitis A.

Besmetting

Het hepatitis A-virus wordt overgedragen via contact met ontlasting (bijvoorbeeld via besmet voedsel of besmet water). Hepatitis A komt veel voor op tropische bestemmingen. Ook kan het virus overgedragen worden via anale seks, bij het aanraken van de anus van de sekspartner.

Klachten

Klachten die horen bij hepatitis A zijn buikklachten, misselijkheid, koorts, vermoeidheid, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting en gele verkleuring via de ogen en huid. De vermoeidheidsklachten kunnen maanden duren. Bij mensen die de infectie op volwassen leeftijd doormaken kunnen er ernstigere complicaties ontstaan. Dit is echter zeldzaam en de meeste mensen genezen zonder restverschijnselen. Een medicijn tegen hepatitis A bestaat niet, er is wel een goed werkend vaccin. Het RIVM adviseert mannen die seks hebben met mannen om zich te beschermen tegen hepatitis A met een vaccinatie. Het RIVM vraagt daarom aan medewerkers in de zorg om het belang van vaccinatie tegen hepatitis A extra onder de aandacht te brengen. Dit geldt voor homomannen die nooit hepatitis A hebben gehad en nog niet gevaccineerd zijn.

Waar vaccineren?

Binnen het Hepatitis B-vaccinatieprogramma kunnen homomannen zich ook tegen hepatitis A laten vaccineren. De vaccinatie tegen hepatitis B is gratis. Het is mogelijk om zich tegen betaling ook tegen hepatitis A te laten vaccineren.
Mensen die alleen een vaccinatie tegen hepatitis A willen kunnen terecht bij de reizigerskliniek van de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Dit geldt bijvoorbeeld voor homomannen die al gevaccineerd zijn tegen hepatitis B.  De vaccinatie is ook verkrijgbaar via de huisarts.