Doe mee met Infectieradar en help mee om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in de gaten te houden. Meld je aan bij Infectieradar en geef wekelijks door of je klachten hebt die kunnen passen bij een besmetting met het nieuwe coronavirus. Zo kunnen we signalen van veranderingen in de verspreiding van het virus snel oppikken.

Half oktober is Infectieradar weer van start gegaan met een nieuwe toekomstbestendige website. Daarmee kunnen we nu het nieuwe coronavirus met jouw hulp in de gaten houden. Infectieradar kunnen we in de toekomst ook inzetten om de verspreiding van andere infectieziekten snel op te kunnen pikken.

Het RIVM heeft eerst de bestaande deelnemers gevraagd om weer mee te doen. Nu kunnen we uitbreiden naar nieuwe deelnemers. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter. Help mee het nieuwe coronavirus in de gaten te houden en geef wekelijks door of je klachten hebt.

Hoe werkt Infectieradar?

Als je meedoet krijg je eerst een lijst met vragen over je achtergrond: je leeftijd, werk, en of je bestaande ziekten en aandoeningen hebt. Daarna geef je één keer per week door of je in de afgelopen week koorts of andere klachten had. Het gaat dan bijvoorbeeld om klachten zoals hoesten, een loopneus,  niezen, keelpijn, koorts of verlies van reuk of smaak. Ook als je geen klachten hebben, geef je dit door.

Vinger aan de pols

We weten dat veel mensen met het nieuwe coronavirus milde of weinig klachten hebben. Ze wachten soms even met het maken van een testafspraak of ze laten zich niet testen. Door bij te houden of mensen in Nederland klachten hebben die kunnen wijzen op het nieuwe coronavirus kunnen we een opleving of daling van het virus snel oppikken. Zo is Infectieradar een nuttige aanvulling op de andere cijfers die het RIVM voortdurend verzamelt, analyseert en publiceert over het nieuwe coronavirus.

Nu en in de toekomst Infectieziekten volgen binnen Europa

Infectieradar is een onderzoek van het RIVM en een onderdeel van Influenzanet. Influenzanet is een Europees samenwerkingsverband tussen het RIVM en verschillende Europese universiteiten en overheden. Het doel van deze samenwerking is om de klachten van infecties, zoals bijvoorbeeld griep of op dit moment het nieuwe coronavirus, bij mensen in Europa in kaart te brengen en te volgen.