Alle kinderen die geboren zijn op of na 1 augustus 2011 krijgen via het Rijksvaccinatieprogramma bescherming tegen hepatitis B aangeboden. Deze inenting wordt al sinds 2003 gegeven aan kinderen uit bepaalde risicogroepen. Nu komt deze bescherming voor alle baby's beschikbaar.

In veel andere landen gebeurt dit al. De prik die baby’s bij 2,3, 4 en 11 maanden krijgen toegediend wordt uitgebreid met een vaccin tegen hepatitis B. Dus er is geen extra prik of bezoek aan het consultatiebureau nodig. De vaccinatie tegen hepatitis B voorkomt dat het virus zich op latere leeftijd in het lichaam kan nestelen in de levercellen, ontstekingen veroorzaakt en mogelijk op termijn zelfs leverkanker. Het vaccin is veilig en beschermt langdurig.

Veelgestelde vragen

Er is een overzicht beschikbaar van de veelgestelde vragen over de uitbreiding van het Rijksvaccinatieprogramma. Hierin leest u alles over het hoe en waarom van de inenting tegen hepatitis B voor alle baby’s en de ziekte hepatitis B.
 

Folder

In de folder Informatie over DKTP-Hib-HepB en Pneu-prikken vindt u alle informatie over de inenting. Ook vindt u er advies over wat u kunt doen bij eventuele bijwerkingen van de DKTP difterie kinkhoest tetanus polio (difterie kinkhoest tetanus polio)- Hib haemophilus influenzae type b (haemophilus influenzae type b)- HepB hepatitis B (hepatitis B) en Pneu-prikken.

 

Meer informatie

Heeft u na het leven van deze informatie nog vragen? Stel ze aan de arts of verpleegkundige van het consultatiebureau.