De krapte op de arbeidsmarkt in de gezondheidszorg raakt ook het bevolkingsonderzoek borstkanker. Er is een tekort aan screeningslaboranten die de borstfoto’s maken. Daardoor ontvangen vrouwen in met name Midden-West en Zuid-West Nederland gemiddeld 3 maanden later een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. De vertraging in Midden-West is hoger dan in Zuid-West.
Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het doel van het bevolkingsonderzoek is om borstkanker vroeg op te sporen zodat behandeling een grotere kans van slagen heeft en minder ingrijpend is. Met het bevolkingsonderzoek worden jaarlijks circa 850-1.075 sterfgevallen voorkomen. Daarmee levert het bevolkingsonderzoek belangrijke gezondheidswinst op. In de regio’s Midden-West en Zuid-West krijgen vrouwen de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek nu later dan twee jaar. Later uitnodigen heeft als gevolg dat er met het bevolkingsonderzoek minder gezondheidswinst wordt behaald dan op basis van prognoses verwacht mag worden.
De screeningsorganisaties zetten al geruime tijd acties in om het aantal screeningslaboranten op peil te houden. We bekijken nu met alle betrokken partijen welke extra maatregelen nodig zijn om te zorgen dat de vertragingen in de uitnodigingen zo min mogelijk verder oplopen en om vrouwen op termijn weer op tijd uit te kunnen nodigen. Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt het RIVM hiervoor een analyse en advies op.
We houden u via de website op de hoogte van de ontwikkelingen.
Als vrouwen ongerust zijn of vragen hebben kunnen zij contact opnemen met hun screeningsorganisatie. Voor specifieke vragen over hun eigen gezondheid kunnen zij terecht bij hun eigen huisarts.