ebolavirus

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCGUniversitair Medisch Centrum Groningen) beoordeelt op dinsdag 14 juli 2015 een patiënt vanwege een mogelijke verdenking op ebola. De patiënt heeft eerder een bezoek gebracht aan een gebied in West-Afrika waar ebola voorkomt. Na terugkomst heeft de patiënt ziekteverschijnselen ontwikkeld waarbij volgens protocol ebola moet worden uitgesloten. De patiënt wordt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer onderzocht.

De medische staf en verpleging van het UMCGUniversitair Medisch Centrum Groningen zijn voorbereid op en getraind voor de opvang van patiënten met (verdenking op) ebola. Tijdens de verpleging van dergelijk patiënten is er voor bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting.

Sinds het begin van de ebola-epidemie in West-Afrika zijn in Nederland al ongeveer 70 van ebolaverdachte patiënten beoordeeld in een ziekenhuis. Hiervan is geen enkele patiënt positief getest.

Ebola

Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zo lang zij geen ziekteverschijnselen hebben (koorts, bloedingen, diarree) zijn zij niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waar zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.