De patiënt die met lassakoorts was opgenomen in het calamiteitenhospitaal van het UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum) Utrecht is hersteld en daarom ontslagen uit het ziekenhuis.  

Twee Nederlandse patiënten

Het gaat om de tweede patiënt met lassakoorts die in Nederland was opgenomen. De patient is in Sierra Leone tijdens werkzaamheden in een ziekenhuis besmet geraakt, samen met een andere Nederlandse collega. Deze collega was eerder naar Nederland gekomen, werd met lassakoorts opgenomen in het LUMC Leids Universitair Medisch Centrum (Leids Universitair Medisch Centrum) in Leiden en is eind november 2019 overleden.

Contactonderzoek

Bij lassakoorts is de kans klein dat mensen elkaar besmetten. Mensen zijn pas besmettelijk voor anderen als zij zelf ook klachten hebben. De ziekte kan echter ernstig verlopen. Daarom hebben GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)  en RIVM in kaart gebracht wie er contact heeft gehad met deze patiënten. Deze personen (zogenaamde contacten) moeten drie weken lang twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden. Als zij klachten ontwikkelen kan snel onderzocht  worden of zij lassakoorts hebben of een andere ziekte. Door deze werkwijze kunnen we eventuele nieuwe patiënten snel isoleren en is de kans klein dat het virus zich in Nederland verspreidt. Tot nu toe is bij geen van de contacten lassakoorts vastgesteld.

Lassakoorts

Lassakoorts is een virale hemorragische koorts. Het is een zeldzame ziekte die vooral voorkomt in West-Afrika, waarbij bepaalde muizen het virus kunnen verspreiden. De meeste personen krijgen na een besmetting geen klachten, maar als mensen ziek worden, krijgen ze soms zulke ernstige ziekteverschijnselen dat ze kunnen overlijden.