Alle scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs kunnen vanaf 12 maart via Gezondeschool.nl een aanvraag indienen voor de realisatie van een uitdagend, groen en rookvrij schoolplein. Uiteindelijk krijgen achtenveertig scholen de kans om een Gezond Schoolplein te ontwikkelen. Scholen met een Gezonde Schoolplein bekleden een belangrijke voorbeeldfunctie en dragen bij aan een gezonde omgeving voor jongeren uit de wijk.

Woensdag 12 maart gaf staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)) het startsein voor de open inschrijving Gezonde Schoolpleinen op basisschool de Piramide in Utrecht Zorgen dat kinderen lekker en gezond buiten kunnen spelen op een plek met veel groen. Daar doen we het voor.”, aldus de staatssecretaris die kort geleden besloot 2 miljoen extra te investeren in Gezonde School-beleid.

Groene en rookvrije omgeving

Op een Gezond Schoolplein krijgen jongeren de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Tijdens én na schooltijd. Dit heeft een positief effect op het concentratievermogen, de fysieke gezondheid en de leerprestaties.

In opdracht van de ministeries van VWS en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)) bundelen Jantje Beton, IVN Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid), het RIVM-Centrum Gezond Leven, de PO-Raad, VO-raad en MBO middelbaar beroepsonderwijs (middelbaar beroepsonderwijs) Raad de krachten. Zij hebben een speciale aanpak ontwikkeld om scholen te helpen bij de realisatie van een Gezond Schoolplein. Deze aanpak bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000 euro voor de inrichting en aanleg van het schoolplein. Daarnaast wordt de school begeleid bij onder andere het ontwerp en de realisatie van het schoolplein, bij het onderhoud en beheer ervan, bij het organiseren van gezonde activiteiten en bij het behalen van het vignet Gezonde School. Bovendien krijgen de scholen begeleiding bij het vervullen van hun voorbeeldfunctie.

Ga naar Gezondeschool.nl/schoolpleinen voor meer informatie.

Foto: Tamara Reijers