In Nederland loopt een landelijk onderzoek naar griep, waarmee gekeken wordt welke griepvirussen tijdens de winterperiode heersen. Bij dit routineonderzoek is een bijzonder griepvirus gevonden; een nieuwe variant van influenza A(H1N2). De patiënt was niet ernstig ziek en is weer hersteld. Er zijn geen andere patiënten met dit virus gevonden.

Reassortant virus

Het nieuwe griepvirus bestaat uit onderdelen van twee huidig circulerende griepvirussen. Waarschijnlijk is iemand besmet geraakt met beide virussen en is hierbij een nieuwe combinatie ontstaan. Dit heet een reassortant virus. Het is niet heel gebruikelijk dat een reassortant virus ontstaat, maar gebeurt wel vaker. Onderzoekers verwachten niet dat dit virus mensen ernstiger ziek maakt of zich sneller kan verspreiden dan de reguliere griepvirussen van dit moment. De griepprik van dit seizoen geeft waarschijnlijk ook bescherming tegen deze variant.

Algemene klachten

De patiënt kwam begin maart 2018 bij een huisarts die is aangemerkt als NIVEL Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg)-huisartsenpeilstation.  Deze huisartsen doen standaard extra onderzoek bij mensen met griepachtige klachten. Daarom is een monster naar het laboratorium gestuurd voor verder onderzoek. In het laboratorium bleek de patiënt een nieuwe variant van het griepvirus bij zich te dragen. De patiënt had algemene griepachtige klachten zoals koorts, hoesten, kortademigheid, keelpijn en diarree. De patiënt is weer volledig hersteld en is niet meer besmettelijk.

Verder onderzoek

Om eventuele verspreiding in kaart te brengen worden ook gezinsleden onderzocht als zij griepachtige klachten ontwikkelen. Binnen de betreffende huisartsenparktijk en elders in Nederland zijn geen andere besmettingen met dit griepvirus gevonden. Volgens protocol zijn ook de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en, laboratoria en internationale organisaties geïnformeerd over deze vondst.