21 maart 2018

Wat is er aan de hand?

Tijdens een routineonderzoek bij een patiënt met griepachtige klachten is een nieuwe variant van een griepvirus aangetroffen. Het gaat om een virus dat bestaat uit onderdelen van twee griepvirussen die op dit moment circuleren: het  griepvirus A(H1N1), maar ook het griepvirus A(H3N2). Het nieuwe griepvirus is een variant van het griepvirus A(H1N2). Dergelijke virussen ontstaan wanneer iemand op één moment besmet raakt met beide griepvirussen waarbij een nieuwe combinatie ontstaat. Het is niet gebruikelijk, maar wel vaker beschreven dat zo’n reassortant virus kan ontstaan.

Is het griepvirus gevaarlijker?

Het nu gevonden griepvirus is opgebouwd uit delen van de circulerende virussen, naar verwachting is het niet ziekmakender dan de circulerende virussen. De patiënt was niet bijzonder ernstig ziek, en in de omgeving zijn geen andere besmettingen met het griepvirus gevonden. Het RIVM, Erasmus MC Erasmus University Medical Center (Erasmus University Medical Center) en het NIVEL Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) blijven eventuele verspreiding van dit virus uit voorzorg monitoren.

Hoe kan het dat dit virus ontdekt is?

Elke winterperiode doen sommige huisartsen extra onderzoek een bij patiënten die hun praktijk bezoeken met griepachtige klachten. Deze huisartsenpraktijken zijn onderdeel van de NIVEL-huisartsenpeilstations. De artsen nemen een monster af van de neus en keel van de patiënt, waar het griepvirus in zit. De huisarts stuurt dat naar een laboratorium waar onderzocht wordt om welk type griepvirus het gaat. Op deze manier houden NIVEL, RIVM en Erasmus MC in de gaten welke griepvirussen heersen. De huisarts van deze patiënt was ook een NIVEL-huisartsenpeilstation. Daarom is het griepvirus naar het lab gestuurd en verder onderzocht. Het is dus niet ingestuurd omdat de patiënt ernstig ziek was.

Beschermt de griepprik tegen dit griepvirus?

Ja, de griepprik beschermt hoogstwaarschijnlijk ook tegen de nieuwe variant.
De griepprik beschermt tegen het griepvirus A(H1N1) en griepvirus A(H3N2). De nieuwe variant van het griepvirus is opgebouwd uit onderdelen van beide virussen. Daarom geeft de griepprik van dit seizoen waarschijnlijk ook bescherming tegen de nieuwe variant van het griepvirus.