Wereldwijd zijn er 9 patiënten gemeld met ernstige luchtwegklachten veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Tot nu toe komen de patiënten uit Qatar, Saoedi-Arabië en Jordanië.

Update januari 2020: dit is een oud bericht. Het nieuwe coronavirus dat hier genoemd wordt, heeft later de naam MERS Middle East Respiratory Syndrome (Middle East Respiratory Syndrome) gekregen.

In totaal zijn er nu 9 patiënten met een infectie met dit virus gemeld, waarvan er 5 zijn overleden. Twee patiënten waren in april 2012 ziek geworden maar de diagnose is pas nu gesteld. Er was destijds nog geen diagnostiek mogelijk. Alle patiënten zijn voorafgaand aan hun ziekte in het Midden-Oosten geweest. Twee patiënten zijn  behandeld  in Europa (in Groot-Brittannië en Duitsland). Rondom deze patiënten hebben zich geen nieuwe besmettingen voorgedaan. 

Het nieuwe coronavirus werd in september ontdekt door virologen van het Erasmus MC Erasmus University Medical Center (Erasmus University Medical Center). Het kan ernstige luchtwegklachten, gepaard met hoge koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen veroorzaken. Doordat de gezondheidsautoriteiten  nu alert zijn op infecties met dit virus, is het de verwachting dat er in de komende tijd vaker patiënten met dit nieuwe  coronavirus  gemeld  worden.

Link naar website van het ECDC